Wat moeten we met Turkije?

   8507  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: Turkije.

Jammer joh, wil je Nederland aanklagen, kan het niet. Het is het ‘droevige’ verhaal van de Turkse minister Kaya die het land werd uitgezet (althans, dat beweerde Turkije).

Speech

We kunnen allemaal nog wel de rellen in Rotterdam herinneren (nee, niet die van Feyenoord). Minister van Gezinszaken (Ja, dat bestaat echt), Kaya wilde een propaganda-speech houden voor het referendum om de Turkse president Erdogan meer macht te geven. Dat ging dus niet door. Naar eigen zeggen werd de minister het land uitgezet. Nu blijkt dat ze zelf vrijwillig Nederland heeft verlaten. Voor een uitzetting is namelijk een bevel van de Kamer nodig. Die is niet afgegeven. Turkije kan dus geen rechtszaak tegen de Nederlandse staat beginnen omdat er geen bevel lag. Daarom staakt het land nu ook vervolging.

Soevereiniteit

Deze actie om een speech te willen geven zonder toestemming van de staat, is een van de vele voorbeelden dat Turkije niets van de soevereiniteit van andere landen aantrekt. Vorige week lekte er al een filmpje uit hoe Erdogan schijt had aan Amerika en in Washington demonstranten in elkaar liet slaan.

Belangen

Maar echt hard optreden durft Erdogan ook weer niet. Als hij zo tegen andere landen is als Nederland en Duitsland, waarom neemt hij dan geen sancties? Maar daar zit de crux. Turkije is te veel afhankelijk van buitenlands geld en al helemaal van toeristen. Wat moeten alle hotelketens aan de zee als grote groepen Nederlanders en Duitsers naar de costa’s gaan?

Keffertje

We zijn benieuwd hoe het verder gaat verlopen. Gaat Erdogan nu echt een keer doorzetten naar het buitenland, of blijft het slechts een blaffende hond die niet bijt? En moet Nederland niet een keer actie ondernemen? Het lijkt misschien inderdaad het beste om boven het niveau van Turkije te blijven. Want aan ordinair gebekvecht, zoals mensen of een land Nazi’s noemen, gaat veel te ver.

  • Redactie Panorama