Wat als de Russen vuren? Deze mannen beschermen ons tegen raketgeweld

   16362  

Noord-Korea, Iran en Rusland blijven hun raketarsenalen maar uitbreiden. In de rest van de wereld groeit de bezorgdheid. Hoe verdedigen we ons tegen een langeafstandsraket van Kim of Poetin? Daar zorgt de net 100 jaar geworden Defensie Nederlandse Grondgebonden Luchtverdedigingcommando voor. Een GRATIS voorstukje van het artikel uit de nieuwe Panorama.

Het is klokslag 10.00 uur als de stilte op de nagenoeg lege landingsbaan wordt doorbroken door ronkende dieselmotoren. In de verte doemt een colonne zwaar legermaterieel op. Terwijl de karavaan van hoekig staal op wielen langzaamaan dichterbij komt, dirigeren gereedstaande mannen in camouflagepakken de voertuigen met drukke handgebaren naar hun posities. Zodra de plekken zijn ingenomen, krioelt het op het uitgestrekte stuk asfalt van de militairen die, net als in een goed geordend mierennest, elk een taak op zich nemen om één van de duurste speeltjes van de Landmacht op te tuigen: het Patriot-wapensysteem (Phased Array Tracking to Intercept On Target). Dit geavanceerde luchtverdedigingswapen behoort toe aan het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). De Patriot-eenheid oefent vandaag op hun thuishonk, de Luitenant-generaal Best kazerne in Vredepeel, om het hightech wapen zo snel, accuraat en veilig mogelijk in stelling te brengen.

Lees ook: 'Gewoon meerdere malen door het hoofd schieten': Panorama op bezoek bij de Israeli Tactical School (VIDEO)

De ramen van de voertuigen worden gecamoufleerd met zwart zeil. Dikke krachtstroomkabels worden vanaf de generatorwagen uitgerold en aangesloten op de ogen en oren van het wapensysteem: de radar. Zo'n 130 meter daarvoor zijn groepjes militairen druk bezig met drie mobiele lanceringsstations. Deze lijken op gecamoufleerde opleggers, waarvan de laadruimte achteruit wordt gekieperd. Hun vuurmonden wijzen richting de strakblauwe hemel. Hoewel de apparaten al in 1987 zijn aangeschaft, geldt de Patriot nog steeds als één van de meest geavanceerde onderscheppingssystemen ter wereld. Het wapen is ideaal om vijandelijke vliegtuigen, helikopters en ballistische raketten mee uit de lucht te knallen. De Patriot maakt gebruik van een radar die 170 kilometer vooruit kan kijken en feilloos vijandige toestellen en raketten kan identificeren en volgen. Eenmaal een opponent in het vizier, wordt er bij groen licht van hogerhand in de vuurleidingscentrale op de lanceerknop gedrukt en schiet een raket met 5000 kilometer per uur zijn prooi tegemoet. Knappe piloot die daar aan weet te ontsnappen.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar de complete reportage van onze verslaggever Jordi Kloos? Je leest het in editie 15 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.

  • Y.M. Osterloh