Waarom jouw trouwe viervoeter je die ene blik geeft als 'ie aan het poepen is

   69199  

Elke zondag delen we een internetklassieker. Een artikel uit de oude doos van Panorama dat de moeite waard is om nog eens te lezen. Met vandaag uit april 2016: het mysterie van de poepende hond.

Waarom kijkt Bello/Wodan/Blondi/Frederik-Hendrik/anders, zelf invullen.. je in godsnaam zo indringend aan als 'ie aan het poepen is? Schaamt hij zich voor zijn baasje? Nee. 

Een hond in 't gezin? Dan herken je vast wel die glazige, ietwat trieste blik in de ogen van het lieve hondje boven het artikel. Maar waarom staart je viervoeter je eigenlijk aan, tijdens het doen van de grote boodschap? Schaamt 'ie zich zo? Doet Bello/Wodan/Blondi/Frederik-Hendrik/anders, zelf invullen.. juist zijn uiterste best om ervoor te zorgen dat je de andere kant opkijkt. Of heeft 'de blik' helemaal geen betekenis en maken we ons druk om drie keer niks? 

Lees en zie ook: Jasper slaapt te veel en kan daarom geen baasje vinden

Uitdraaien

Nou, 'de blik' heeft wel degelijk een betekenis. Een vrij logische, ook. Honden kijken wellicht wat angstig om zich heen, omdat ze 'in het wild' zijn, als ze op een grasveldje (IS HET WEL EEN UITLAATSTROOK?!) een fax uit Darmstadt uitdraaien. En dieren in het wild zijn altijd op hun hoede - honden zijn wat dat betreft absoluut geen uitzondering. Zeker als ze op hun zwakst zijn. Drie keer raden wanneer ze op hun zwakst zijn. Juist, als ze ze een drolletje of twee uit hun lichaam aan het persen zijn. Honden kijken daarom niet alleen om zich heen, ze zoeken vooral oogcontact met hun baasje. In het geval het noodlot toeslaat, verwachten ze dat hun baasje het signaal geeft de uitlaatstrook te ontvluchten, benadrukt de Amerikaanse dierenarts Kathryn Primm in gesprek met de Britse website Unilad.

Lees en zie ook: ontmoet Toby, de hond met twee neuzen

Weer wat geleerd vandaag. Woef!

  • Y.M. Osterloh