Volkert mogelijk terug de bak in

   12024  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: Volkert van der G.

Volkert van der G. - de moordenaar van Pim Fortuyn - brengt de feestdagen mogelijk door in de bajes. Het Openbaar Ministerie (OM) wil de milieuactivist, die de LPF-frontman in mei 2002 doodschoot op het Mediapark in Hilversum, het liefst vandaag nog achter tralies zetten. Van der G. zou de voorwaarden die bij zijn vervroegde vrijlating in 2014 werden gesteld hebben overtreden

Overtreden

In 2014 krijgt Volkert een contactverbod met de nabestaanden van Fortuyn opgelegd, evenals een gebiedsverbod voor de gemeenten Rotterdam, Hilversum, Den Haag, Tilburg en Krimpen aan den IJssel. Ook krijgt hij elektronisch toezicht en moet hij zich eens in de zoveel tijd melden bij de reclassering. Daarnaast voert hij iedere drie weken een verplicht evaluatiegesprek met het OM. Van der G., die er een handje van heeft te procederen tegen de Staat, heeft inmiddels met succes het gebiedsverbod en elektronische toezicht aangevochten. Het is vooralsnog niet duidelijk welke voorwaarde(n) Volkert heeft geschonden, al stelt Volkerts advocaat Willem Jebbink dat zijn cliënt zich 'niet constructief' heeft opgesteld in gesprekken met het OM, dat niet te spreken zou zijn over de toon die de moordenaar aanslaat. Toch is Jebbink verbaasd: hij stelt dat zijn cliënt zich gewoon aan de voorwaarden houdt.

Geen verrassing

Het zou niet de eerste keer zijn dat Volkert voorwaarden overtreedt. De Telegraaf schrijft dat Van der G. in maart 2014 deelneemt aan een hardloopwedstrijd in Den Haag, terwijl het gebiedsverbod voor de Hofstad pas in juli van dat jaar opgeheven wordt. Dat Volkert zich weinig constructief opstelt, komt ook niet als een verrassing. In september 2015 zegt hij voor de verborgen camera van Brandpunt (KRO) dat hij weinig trek heeft in het zoeken naar een baantje, terwijl dat wel een wens is van de reclassering. Immers: als hij werk heeft, dan verliest hij het recht om gratis te procederen. 

Nog een jaar

Van der G. werd in 2014 vervroegd vrijgelaten, terwijl hij nog zes jaar had te gaan. Zijn vrijlating is altijd controversieel geweest. Het OM heeft bij de rechter verzocht Volkert nog een jaar op te sluiten. Of dat ook zal gebeuren, moet blijken

Weg met die vent.

  • Y.M. Osterloh