Voetbalcrash in Colombia: het gebeurde vaker (VIDEO + FOTO'S)

   17395  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: de crash van Chapecoense.

Een vliegtuig met de complete selectie en staf van de Braziliaanse voetbalclub Associação Chapecoense de Futebol - beter bekend als Chapecoense - is neergestort in Colombia. Maandagavond lokale tijd verongelukte de kist, een British Aerospace 146 van het Boliviaanse LaMia Airlines, in hevig noodweer nabij Medellín. Vlak voor de crash gaf cockpit een noodsignaal af. Daarin zou een elektronische storing genoemd zijn. Er is echter ook gespeculeerd over een brandstoftekort. Er zaten in totaal 72 passagiers en negen bemanningsleden aan boord. Er zijn overlevenden, maar lechts enkele spelers zouden levend uit het wrak gehaald zijn. Over het precieze aantal overlevenden én hun identiteit bestaat nog veel onduidelijkheid. Het team (zie de in betere tijden gemaakte foto) was op weg naar Medellín voor de finale van de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse equivalent van de Europa League. Het team zou in de Colombiaanse stad aantreden tegen Atlético Nacional. De Zuid-Amerikaanse voetbalbond, Conmebol, heeft de wedstrijd en alle andere activiteiten onmiddellijk afgelast

Turijn, München, Paramaribo

Een voetbalteam dat crasht. Het gebeurde helaas eerder.

Torino

Het is nu niet meer voor te stellen, maar in de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog is 't Italiaanse Torino FC één van de beste teams van EuropaGrande Torino, zo luidt de bijnaam van de ploeg. In mei 1949 komt een abrupt en tragisch eind aan de hegemonie van de club die we nu vooral kennen als de kleinere buurman van Juventus. Op de terugweg van een vriendschappelijke wedstrijd tegen Benfica in Lissabon botst het vliegtuig met vrijwel de gehele selectie én enkele journalisten aan boord tegen de achterkant van een basiliek op een heuvel nabij Turijn. Geen van de 31 inzittenden kan het navertellen. De slechte weersomstandigheden zijn de grote boosdoener. De shock in Italië én de rest van de wereld is enorm.

Manchester United

Een inktzwarte bladzijde in de rijke geschiedenis van Manchester United: 'Munich'. Op 6 februari 1958 is een haast onverslaanbaar United - bijgenaamd de 'Busby Babes', naar coach Matt Busby - onderweg naar het Verenigd Koninkrijk. De ploeg heeft net een Europa Cup-wedstrijd (de voorganger van de Champions League) gespeeld in Belgrado, tegen Rode Ster. Op de terugweg moet worden bijgetankt in München. Als de kist weer op wil stijgen, gaat het gruwelijk mis. Door ijs op de baan glijdt het vliegtuig weg. Acht spelers, drie leden van de technische staf en enkele journalisten komen om. Onder de spelers die het overleven is onder meer voetballegende Bobby Charlton. Nog altijd hangt op Old Trafford een klok die stilstaat op het moment van de ramp.

Lees en zie ook: sommige dingen zijn belangrijker dan voetbal - en deze fans begrijpen dat (VIDEO'S)

Kleurrijk Elftal

De SLM-ramp ligt nog vers in het geheugen van veel Nederlanders. In juni 1989 crasht een vliegtuig van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij op Zanderij, het vliegveld van Paramaribo, als het vliegtuig in de mist wil landen. In wat nog altijd de grootste luchtvaartramp in de Surinaamse geschiedenis is, gaan maar liefst 167 levens verloren. Onder hen zijn vijftien spelers van het Kleurrijk Elftal, een voetbalteam dat is opgericht in Nederland en enkel uit Surinaams-Nederlandse spelers bestaat. Met hun wedstrijden probeerde het Kleurrijk Elftal geld in te zamelen voor allerhande projecten in Suriname.

  • Y.M. Osterloh