Vliegtuigkaping Egypte in volle gang: Nederlander gegijzeld

   3579  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. De suggestie voor vandaag: een vlucht van EgyptAir is vanochtend gekaapt door een man met een bomgordel en op het vliegveld van de Cypriotische stad Larnaca beland. De kaping is inmiddels verholpen.

Een kersverse actie van IS? Nou, dat zal bij velen de eerste gedachte zijn geweest. Bij ons was dat in ieder geval wel het geval. Maar volgens Cypriotische media handelde de kaper uit persoonlijke motieven. Zijn ex-vrouw zou op Cyprus wonen en de man zou asiel willen aanvragen op het eiland: kortom, hij wilde terug bij zijn liefje. De met een bomgordel bewapende kaper gooide een aan zijn ex gerichte brief uit het vliegtuig op de internationale luchthaven van Larnaca. De kaper zou Seif Eldin Mustafa zijn. Eerdere berichten meldden dat het om Ibrahim Samaha ging. Deze docent diergeneeskunde aan de universiteit van Alexandrië claimt zelf dat hij gewoon in Egypte zit. 

Lees ook: alles over de aanslagen in Brussel en Parijs

Uren

In totaal werden zes Nederlanders gegijzeld - eerdere berichten meldden dat het om één Nederlander van 56 ging. Inmiddels zijn ze allemaal vrijgelaten. Ze maken het goed. De autoriteiten rukten in grote getalen uit en zijn uren in onderhandeling geweest met de gijzelnemer. Met succes: vlak voor twee uur kwam de kaping tot een einde. De kaper is opgepakt. 

Noodlanding

De Airbus A320 van luchtvaartmaatschappij EgyptAir had een routinevlucht moeten maken: van de Egyptische havenstad Alexandrië naar hoofdstad Caïro. Routine is de vlucht echter nooit geweest. De kaper klopte aan bij de cockpit en dreigde het vliegtuig op te zullen blazen. De piloten maakten vervolgens een noodlanding op de luchthaven van Larnaca, op Cyprus.

De kaping is tot een einde gebracht, dus zullen wij dit bericht niet meer updaten.

  • Y.M. Osterloh