Vliegtuiggeheimen: Deze feiten vertellen stewardessen je nooit

   14732  

Je denkt dat je het meeste wel weet over vliegtuigen, als je regelmatig vliegt. Maar toch heeft de cabin crew nog veel geheimen voor ons.

1. Ochtendvluchten vs avondvluchten
Een frequent flyer genaamd Anya onthult aan de Britse krant The Independent dat als je veel last hebt van turbulentie, je juist moet proberen om een zo vroeg mogelijke vlucht te nemen. Ze vertelt: "Een van de dingen die stewardessen je nooit zullen vertellen, is dat de ochtendvluchten beter zijn, omdat de lucht dan stabieler is. Je hebt daarnaast ook minder kans om in een onweersbui terecht te komen, omdat die veelal in de (na)middag plaatsvinden."

2. Vliegtuigeten
Er is veel te doen over vliegtuigvoedsel; de een vindt het wel oké, terwijl de ander het niet door z’n keel krijgt. Hoe je het ook wendt of keert, hoef je niet te rekenen op een 5-sterrenmaaltijd in economy class, volgens een andere stewardess die anoniem wenst te blijven. "Je krijgt eten voorgeschoteld dat tot 72 uur na bereiding bewaard wordt. Het komt ook weleens voor dat de cabin crew members hun eigen eten moeten afstaan aan de passagiers, als er niet genoeg eten is voor iedereen."

Lees ook: Deze drankjes zouden stewardessen nooit drinken aan boord

3. Waarom zitten er nog steeds asbakken in het vliegtuig?
Je kunt het je haast niet meer voorstellen: roken in het vliegtuig. Toch zie je iedere keer, als je vliegt, nog gewoon een asbakje in het toilet, terwijl het altijd erg duidelijk wordt gemaakt dat roken niet mag. In de Amerikaanse "Code of Federal Regulation" en de Europese "Aviation Safety Agency" staat dat een asbakje verplicht is, puur uit veiligheid. In 1973 stierven 123 mensen op een vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs, nadat er een noodlanding gemaakt moest worden omdat iemand in de cabine had gerookt. De roker had zijn sigaret in het vuilnisbakje tussen het papier gegooid, waardoor er brand ontstond. Daarom dus toch weer de asbakjes. "Mocht iemand het in zijn hoofd halen om te gaan roken aan boord, dan kan de sigaret nog wel veilig worden weggegooid", vertelt stewardess Miryam aan de krant

4. Waarom je nooit moet vliegen als je verkouden bent
Grote kans dat je gewoon het vliegtuig instapt als je verkouden bent, maar dat is niet zo’n goed idee, volgens een andere steward genaamd Nicholas die uit ervaring spreekt. "Vermijd vliegen als je enorm verkouden bent. Het kan je trommelvlies namelijk beschadigen met als gevolg dat je (een tijdje) niet goed kunt horen. Het overkwam mij en ik had een week lang last van mijn gehoor. Het deed ook enorm veel pijn."

5. En de vieste plek is…
Als je denkt dat jouw plekje lekker uitgesopt is voor je plaatsneemt, think again. Eén van de stewardessen onthult wat de meest smerige plekken zijn in een vliegtuig. En wat bleek, het toilet is niet eens de meest onhygiënische plek! Uit een hygiënetest gedaan door Travel Math blijkt dat de armleuningen goed uit de test kwamen, maar de veiligheidsriemen waren daarentegen té smerig, vertelt ze. "Ze kwamen hier bacteriën tegen die in onze darmen leven en eventuele infecties kunnen veroorzaken. Een ander onderzoek toonde aan dat schadelijke en dodelijke bacteriën als MRSA en E. coli dagen kunnen overleven op armleuningen, handgrepen op het toilet, tafeltjes, rolgordijnen, stoelen en stoelzakken."

Lees ook: Zo komen stewardessen van enorme stank af

Dit artikel verscheen eerder bij Grazia.

  • Redactie Panorama