Verwarring rond de Dag van de Arbeid

   16558  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: de Dag van de Arbeid.

Hoera, het is de Dag van de Arbeid! Dat betekent in veel landen een vrije dag, behalve natuurlijk weer in Nederland. Maar eigenlijk is een vrije dag om de arbeid te vieren toch bizar? In veel landen is deze datum een dag verlof, maar in Nederland hebben vooral de ambtenaren en wat hoge bazen vrij. Dat zorgt voor verwarring. Basisscholen gaan gewoon door, terwijl middelbare scholen vrij zijn. Hetzelfde geldt voor winkels: de ene winkel is wel open, terwijl de ander gesloten is. Kortom: complete verwarring. Is het niet tijd voor een duidelijke lijn?

De dag van de Arbeid is vooral een socialistisch feestje. We vieren dat er een achturige werkdag is. Het is vreemd dat het socialisme een eigen vrije dag heeft. Waar blijven bijvoorbeeld de dag van het liberalisme, de D66-dag op 6 juni en de nationale PVV-ledendag? Ok, dat laatste kan natuurlijk niet, omdat de PVV geen leden heeft. De Partij van de Dieren heeft geen speciale datum nodig, want zij hebben tenslotte al Wereld Dierendag. Het CDA heeft genoeg vrije dagen op de agenda, dus wellicht kunnen ze hemelvaart aan de VVD geven. Dan kunnen de liberalen het bestaan van sjoemelen, omkopen en frauderen vieren wat de normaalste zaak van de wereld is..

In Duitsland heeft 1 mei een andere betekenis: vechten. Bij verschillende socialistische/communistische demonstraties in het land loopt het altijd uit de hand. Lekker is dat: heb je een vrije dag, kom je met een blauw oog thuis, door zo’n wapenstok van oom agent. Misschien moeten ze net zoals hooligans buiten in een bos afspreken. Natuurlijk wel op voorwaarde dat iedereen zijn eigen ziekenhuisrekening betaalt. Dan heeft niemand er last van en kan de rest gewoon ongestoord aan het werk op een arbeidsdag. Met duidelijke afspraken weet iedereen in ieder geval waar hij of zij op 1 mei aan toe is.

  • J. Kraak