Vanaf volgende week een Nederlandse versie van Ink Master

   22071  

Het populaire Amerikaanse tatoeageprogramma Ink Master heeft er vanaf maandag een Nederlands broertje bij: Ink Master – Meesters van de Lage Landen. Daarin gaat nederpunker (ooit frontzanger van punkband de Heideroosjes) Marco Roelofs (42) op zoek naar de beste tatoeëerder van Nederland en België. Roelofs: “Tattoos zijn voor mij een schild tegen de grote boze mensenwereld.”

Nu presenteer je opeens een televisieprogramma, wat een verrassende wending.

“Ink Master is mij op het lijf geschreven. De muzikantenwereld, en zeker de rock- scene, is doordrenkt met tatoeages. Je viel op als je ze niet had. Ik kom uit de punkscene, de hardcorescene, dat is toch een wereld van vrije geesten. Tatoeëer- ders horen daar ook bij. Het zijn vaak selfmade mensen, een beetje outcast, tegen de stroom in, eigen baas, expressief.”

Tegenwoordig heb je juist een tatoeage als je met de stroom meegaat.

“Zeker. Als ik vroeger iemand tegenkwam met een tatoeage, dan wist ik: dat is een kamper, een pooier, een tatoeëerder of een muzikant. Meer smaakjes waren er niet. Nu wel. Nu heeft elke voetballer een tattoo. Als iemand mij 15 jaar gele- den had gezegd dat er billboards van H&M zouden zijn waar modellen op staan met getatoeëerde nekken, dan had ik je keihard uitgelachen. Het is niet eens zo lang geleden dat tatoeages ver- der dan de mouw een job-stopper waren. Nu word ik in winkels geholpen door kids van 20 die hun hele nek en handen vol hebben staan. Het is een modeding geworden. Daarom vind ik het ook stoer dat tv-zender Spike heeft gekozen om mij dat programma te laten presenteren. Ze hadden ook voor Dave Roelvink kunnen gaan, snap je? Die jongen is hip, jong en heeft ook tatoeages. Ik heb niet twee miljoen views op Instagram. Niks ten nadele van zo’n jongen, maar ik vind dat een programma als Ink Master een presentator moet hebben die iets heeft met tatoeages. Die weet waar ze van- daan komen, snap je?”

Ben je tegen de tattoowereld anders aan gaan kijken?

“Nee, maar ik ben het wel nóg meer gaan waarderen als kunstvorm. Als goede tatoeëerder moet je echt meer kunnen dan alleen een plaatje opplakken en dat met een strakke hand overtrekken. Dat had ik mij nooit zo gerealiseerd. Je moet écht kunnen tekenen, je moet best veel weten over de anatomie van het mense- lijk lichaam, je moet onderlegd zijn in de symboliek van een tatoeage, want alles heeft zijn eigen betekenis. Daarnaast ben je als tatoeëerder ook een dienstver- lener. In een tattooshop komen mensen met heftige verhalen. Die en die is over- leden en daarom wil iemand een adelaar op zijn borst. Dan zit je 12 uur op zo iemand te werken die vervolgens ook

12 uur een psychologisch consult heeft. Je hebt als tatoeëerder een bepaalde verantwoordelijkheid, zeker in een tijd waarin alles draait om naar buiten toe treden, expressie en f*ck the rules.”

Wil je het hele interview lezen? Koop dan de nieuwste Panorama hier, of lees het hele artikel op Blendle.

  • Redactie Panorama