Uitgezette Canadees aangekomen in Nederland

   28195  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: Len van Heest.

Hij is vanochtend gearriveerd op Schiphol: Len van Heest (59, zie foto). De Canadese Nederlander is al dagen niet meer uit het Canadese én Nederlandse nieuws te slaan. Van Heest, die als acht maanden oude baby met zijn ouders naar Canada kwam, is het land uitgezet, omdat hij in zijn jeugd een redelijk omvangrijk strafblad heeft opgebouwd. Voor onder meer wapenbezit, bedreiging en mishandeling zat Van Heest een straf uit van negen maanden. In 2013 is in het Noord-Amerikaanse land een wet aangenomen die voorschrijft dat buitenlanders die langer dan zes maanden hebben vastgezeten het land uit kunnen worden gezet.

Lees en zie ook: terreuraanslag op Canadese moskee (VIDEO)

Niemand in Nederland

Ook al heeft Van Heest zijn straf meermaals aangevochten, Van Heest is Canada uitgezet. Tot, zeer begrijpelijk, groot verdriet van Len, die stelde dat zijn criminele verleden het gevolg waren van een bipolaire stoornis. Hij spreekt geen Nederlands, hij kent niemand in ons land. Hij heeft van kinds af aan een bestaan opgebouwd in Canada, waar hij voor zijn bejaarde moeder Trixie zorgt en waar hij vrienden heeft. Een Canadees paspoort kreeg hij nooit, die waren zijn ouders vergeten aan te vragen.

Lees en zie ook: NAM moet ook immateriële schade aardbevingen vergoeden (VIDEO)

''Ik ben kapot''

Tegen de Canadese nieuwszender Chek News zei hij, voordat hij in het vliegtuig stapte: "Ze sturen me naar een vreemd land. Ze nemen mijn moeder van me af en al mijn vrienden. Ik ben kapot." Het Leger des Heils heeft Van Heest opgevangen, die op een onbekende locatie zal acclimatiseren. Hij wil vooralsnog geen contact met de media. In Canada werd de beslissing Van Heest te deporteren overigens nog aangevochten door Elizabeth May, een Canadese politicus. Zonder succes.

En wij maar denken dat het land van Trudeau niets fout kon doen.

  • Y.M. Osterloh