Trump laat vliegdekschip van €11,2 miljard te water (FOTO’S)

   21195  

De USS Gerald R Ford is het nieuwe paradepaardje van het Amerikaanse leger. Het schip weegt 100.000 ton, heeft een prijskaartje van €11,2 miljard en kan 20 jaar varen zonder bijgetankt te worden. 

President Donald Trump mocht het schip ‘openen’: ‘Mag god dit schip en al bemanning zegenen en leiden.’ Hij arriveerde op het bakbeest met een helikopter met daarnaast de minister van Defensie. Daarnaast mocht ook Susan Ford Bales (de dochter van de president Ford) een woordje doen: ‘Ik voel me vereerd dat ik het volgende commando mag geven: “Officieren en bemanningsleden van de Gerald R Ford, beman het schip en breng het tot leven.”’

De bouw van het vaartuig begon in 2009. De bouw heeft dus maar liefst zeven jaar geduurd. De bouw liep in totaal bijna twee jaar vertraging op wat zorgde voor €2,5 miljard extra kosten. De oorzaak van de langere bouw is dat er meer moderne functies aan toe zijn gevoegd zoals elektromagnetische lanceersystemen, in plaats van een stoomkatapult. 

Zoals altijd had ook Trump daar een woordje voor: ‘Dit is Amerikaans vakmanschip op zijn grootst en best. Amerikaanse werklieden zijn the greatest’, zei hij toen hij het schip betrad.

Nederland

De uitgaven van de Amerikanen aan het schip staat in schil contrast met de Nederlandse defensie-uitgaven. In totaal geeft ons land in 2017 8,7 miljard euro uit aan defensie, waarvan €721 miljoen aan de marine. Met de waarde van het vliegdekschip kan dus bijna zestien jaar de Nederlandse marine betaald worden.

  • J. Kraak