Totale chaos in Rotterdam (VIDEO)

   29780  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: Nederland, Turkije, Rotterdam.

Zaterdag 11 maart 2017 zal de geschiedenisboeken ingaan. Het is de dag dat een diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije totaal escaleerde. Dit is wat er gebeurde: de Turkse minister Cavusoglu zou in Nederland spreken over een referendum in Turkije. Een referendum waarmee president Erdogan onder meer probeert zijn machten uit te breiden. De reactie van de Nederlandse overheid was dan ook: een buitenlandse spreker over buitenlandse verkiezingen is in ons land oké. Maar niet deze verkiezingen. En niet deze spreker. Het zou een verstoring van de openbare orde kunnen opleveren. De landingsrechten van Cavusoglu werden ingetrokken. Nederland kwam hij niet in.

Lees ook: Turkse coup veroorzaakt veel gedoe in Nederland (VIDEO)

Kaya

En toen was het hek van de dam. Op een massale bijeenkomst in Istanbul noemde Erdogan Nederland ''een overblijfsel van de nazi's''. Daarnaast werden we ''fascisten'' genoemd. In diezelfde stad kwam al gauw een demonstratie op gang bij het Nederlandse consulaat. Turkije dreigde ook met sancties tegen Nederland. Een andere Turkse minister, Kaya, was op dat moment onderweg vanuit Duitsland. Ze werd bij de grens tegengehouden, maar kwam later alsnog in Nederland aan. Dat mocht zij niet. Urenlang zat ze vast bij het Turkse consulaat, waarna ze uiteindelijk werd afgevoerd. Terug naar Duitsland.

Rellen

Bij het consulaat - in hartje Rotterdam - waren inmiddels talloze Nederlandse Turken bijeengekomen. Een demonstratie waar geen toestemming voor was. Daarnaast gold het noodbevel in de Maasstad, afgegeven door een (geheel terecht) woedende burgemeester Aboutaleb, die zegt misleid te zijn door de Turkse consul-generaal én zich - wederom terecht - afvroeg of de Turken beseffen dat Nederlanders nazi's genoemd worden in een stad die is platgegooid door diezelfde nazi's. Een groep betogers keerde zich uiteindelijk tegen de aanwezige mobiele eenheid, die dan ook hard ingreep. Er werden veel vernielingen aangericht, zeker één agent raakte gewond en er werden twaalf aanhoudingen verricht. Rond 02:00 was de rust wedergekeerd. De diplomatieke rel, daarentegen, zal nog lang niet over zijn. Dat is dan maar zo. Het is duidelijk aan welke kant wij in deze kwestie staan: de gruwelpraktijken van Erdogan hoeven in dit land niet op steun te rekenen. Op de redactie heerst groots respect voor de manier waarop Aboutaleb en de Rotterdamse politie de situatie hebben aangepakt.

Wordt vervolgd.

  • Y.M. Osterloh