Tim Akkerman: ‘Di-rect heeft hitlijsten gemanipuleerd’

   11662  

In 2009 verliet Tim Akkerman (36) de succesvolle Haagse rockband om op eigen benen te staan. Ook al staat hij nu in huiskamers en kleinere zalen; van die keuze heeft hij geen dag spijt gehad. “Ik wil dat de mensen mijn muziek mooi vinden omdat ze daar zelf voor kiezen, niet omdat het zo goed is gepromoot.” Een GRATIS voorstukje van het artikel uit de nieuwe Panorama.

Was Di-rect verlaten de juiste beslissing of heb je er toch wel een beetje spijt van?

“Ik heb er geen spijt van. Ik wist welke kant Di-Rect op wilde en we hadden zo’n andere visie en sound voor ogen, daar kon ik mezelf niet in plaatsen. Ik wilde gewoon een andere kant op. Ik heb toen ook één ding met mezelf afgesproken: ik doe alleen nog maar leuke dingen. Zo ben ik gevraagd om mee te doen aan The Voice. Op dat soort dingen zit ik dus niet te wachten.”

Dat kan toch ook niet?

“Nou ja, alles kan. Misschien klinkt dat arrogant, maar ik vroeg: bedoel je misschien als jurylid? Nee, het was als kandidaat. Niet dat ik wel in de jury had gewild, hoor. Ik mis altijd Bulletje van Henny Huismans Mini-playbackshow in dat soort programma’s. Laat mij het maar op mijn eigen manier doen.”

Lees ook ons interview met Steffen Haars & Flip van der Kuil: 'Humor is altijd de basis'

In de biografie op je eigen website valt de naam Di-rect niet. Denk je dat dat helpt?

“Nee, dat stempel raak ik nooit meer kwijt, net zoals dat Danny de Munk altijd zal worden geassocieerd met Ciske de Rat. Ik hoef me ook niet te schamen voor Di-rect, ik heb niet in de Bijlmerbajes gezeten. Ik hou het zelf ook in stand door er met veel plezier op terug te kijken, ik heb alleen niet de behoefte om op mijn eigen site groot aan te kondigen dat ik ooit eens in een band heb gespeeld. Het is zeven jaar geleden en het is niet heel relevant voor wat ik nu doe.”

Lees ook ons interview Javier Guzman: 'De onschuld is ervan af'

Twee jaar geleden zei je in een interview dat jouw naam een beetje besmet was door je Di-rect-verleden. Zo van: als ze me toen al niet goed vonden, waarom zouden ze nu dan wel naar me komen kijken? Is dat nog steeds zo?

“Steeds minder. Ik zoek zelf de commercie niet op, daar geloof ik niet in. Mijn publiek is niet zo bezig met in welk lijstje je wel of niet staat, die worden op een andere manier gevoed. In mijn eigen platenkast staan ook bijna alleen maar artiesten die vrijwel niemand kent, maar als ze hier spelen is het uitverkocht. Ik denk dat veel mensen nog steeds een beeld van me hebben van wat ik bij Di-rect heb gedaan, maar ik hoor steeds vaker: ja, dit is inderdaad heel wat anders. En: wat je nu maakt past beter bij jou. Dat vind ik een groot compliment.”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete interview van onze verslaggever Jarry Popelier met Tim Akkerman? Je leest het in editie 5 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.

  • Y.M. Osterloh