Terreuraanslag op Canadese moskee (VIDEO)

   8861  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: Canada.

In de Canadese stad Quebec zijn bij een schietpartij in een moskee zes doden gevallen. Zeker acht moskeegangers zijn gewond geraakt, enkele tientallen mensen wisten te ontkomen. De doden zijn in de leeftijd van vijfendertig tot en met zeventig jaar oud. Twee verdachten zijn na een achtervolging in de boeien geslagen. Over hun achtergrond en motieven is op dit moment maar weinig bekend, al zouden de vermoedelijke daders de beruchte kreet 'Allahu akbar' geroepen hebben tijdens hun gruweldaad. Dit zou kunnen wijzen op bijvoorbeeld sektarisch geweld binnen de moslimgemeenschap.

Lees ook: Amsterdamse moskee gelinkt aan moslimterreur

Van Marokkaanse afkomst

Eén van de daders zou van Marokkaanse afkomst zijn en een Kalasjnikov in bezit hebben gehad. Mogelijk is er ook een derde dader, maar daarover laten de Canadese autoriteiten nog maar weinig los. De aanslag vond plaats tijdens het avondgebed in gebedshuis Quebec City Islamic Cultural Centre, een stukje ten zuiden van het stadscentrum.

Met open armen

De Canadese premier Trudeau heeft de aanslag scherp veroordeeld. Hij noemde het een terreurdaad en een gerichte aanval op moslims. Ook benadrukte hij dat moslims een deel van de Canadese identiteit vormen. Trudeau ging eerder dit weekend viral met de tweet die hij de wereld instuurde na het besluit van de Amerikaanse president Trump om reizigers uit zeven moslimlanden te weigeren aan de grens. In de tweet liet hij weten dat Canada vluchtelingen met open armen zal blijven ontvangen.

De getroffen moskee was eerder al het doelwit van idioten. Zo werd er afgelopen zomer een varkenskop en een kaartje met daarop 'Eet smakelijk' geplaatst bij de deur van het gebedshuis.

  • Y.M. Osterloh