'T-Bone' beschermt medegedetineerden tegen verkrachting

   29625  

Elke zaterdagochtend delen we rond deze tijd een 'internetklassieker'. Een artikel van Panorama.nl dat het delen waard is. Met vandaag, uit juni van dit jaar: een ware held.

Een kast van een gevangene, 'T-Bone' genaamd, claimt dat het zijn christelijke plicht is om medegedetineerden tegen verkrachters te beschermen.

Knal een film of een serie over het Amerikaanse gevangeniswezen aan en er is altijd één thema dat gedoemd is om in meer of mindere mate op te duiken: verkrachting. Zo herinneren we ons allemaal die ene scène uit American History X of dat doodenge mannetje uit de hitserie Prison Break. Deze voorbeelden zijn fictief, maar het is wel degelijk ergens op gebaseerd. Verkrachting van gevangenen is een groot probleem in Amerikaanse gevangenissen.

Gewond

'T-Bone', een beer van een gevangene, zit vast in de Amerikaanse staat Arizona. De voormalige marinier is veroordeeld voor een roofoverval, al ontkent hij de misdaad te hebben begaan. Al sinds jaar en dag strijdt hij tegen de verkrachting van medegedetineerden, omdat hij vindt dat dat zijn christelijke plicht is. Hij is daarbij zelf tal van keren gewond geraakt. 

''Ik besloot wat te doen''

De Britse afdeling van online-medium VICE sprak met 'T-Bone'. In het openhartige gesprek legt 'T-Bone' uit hoe het komt dat verkrachting en geweld zoveel voorkomen in het Amerikaanse gevangeniswezen. Ook vertelt hij over het moment waarop hij besloot actie te ondernemen tegen verkrachters. ''In 1986 zag ik hoe een jong jochie van 18 drugs de bajes in moest smokkelen in zijn anus. Toen dat lukte, werden de twee gasten die het hem lieten doen high en verkrachtten ze hem. Ik besloot wat te doen.'' 

Religieus werk

'T-Bone' probeert het leven achter slot en grendel voornamelijk beter te maken door middel van religieus werk, maar is ook niet bang om de confrontatie aan te gaan. 

Zo'n persoon noemen wij een held. 

  • Y.M. Osterloh