Steffen Haars & Flip van der Kuil: 'Humor is altijd de basis'

   8091  

Acteurs en vooral regisseurs Steffen Haars (36) en Flip van der Kuil (36) braken bij het grote publiek door met vijf asociale Brabanders die in een serie en twee New Kids-films allerlei ellende beleven. Nu zijn ze terug met de komische film Ron Goossens - Low Budget Stuntman. Een GRATIS voorstukje van het interview uit de nieuwe Panorama. “Of we ooit nog een nieuwe New Kids film maken? Zeg nooit nooit.”

Het is allemaal echt begonnen met De Pulpshow.

Flip: “Dat was een serie losse sketches die we voor de televisiezender Veronica mochten maken. Het was een kort onderdeel in een langer programma dat we verder met onder andere Steffens broer Tim Haars en Huub Smit maakten.”
Steffen: “Een van die terugkerende sketches ging over vier asociale Brabantse jongens die allerlei ongein beleefden en dat is uiteindelijk zijn eigen leven gaan leiden en geworden.”
Flip: “We ontdekten dat we best een verhaallijn rond die vier gasten uit Maaskantje konden opzetten en besloten om daar een serie van te maken. We hebben die filmpjes op gezet en dat sloeg zo aan, dat op een gegeven moment Reinout Oerlemans en zijn op de stoep stonden. Of we misschien ook een film over de New Kids konden maken.”

En zo geschiedde. Hadden jullie verwacht dat New Kids zó groot zou worden?

Steffen: “Nou, we merkten wel al snel dat er interesse van verschillende televisiezenders was om New Kids uit te zenden, maar ze wilden het dan wel net even anders doen dan wij zelf wilden.”
Flip: “Veronica had weer interesse. En BNN wilde het als onderdeel opnemen in . Maar dan moest alles dus over seks of drugs gaan en dat idee vonden we eigenlijk direct al kut. Dus daar hebben we nee tegen gezegd.”
Steffen: “Wij wilden liever niets veranderen aan de personages, omdat we het zelf wél goed en grappig vonden. We werken vanuit de grap.”

Lees ook ons interview Javier Guzman: 'De onschuld is ervan af'

De serie New Kids werd opgevolgd door twee films die zeer succesvol waren. Daarna stopten jullie ermee. Waarom?

Flip: “Het was wel klaar.”
Steffen: “Weet je, we hadden het vast nog wel een keer kunnen uitmelken, maar er zijn nog zoveel andere dingen die ons ook vet lijken om te maken. Dus hebben we besloten om inderdaad te stoppen met New Kids. Het is goed zo.”
Flip: “Al moet ik wel zeggen dat het me best grappig lijkt om over een jaar of tien weer iets met ze te doen. Dat ze allemaal grijs of kaal zijn en dertig kilo zwaarder door al die liters Schultenbrau en broodjes bakpao.”
Steffen: “Ja, zou je dat willen?”
Flip: “Nou, wie weet. Zeg nooit nooit...”

Lees ook ons interview met Rob Geus: 'Hygiëne bij restaurants is blijven stilstaan'

Jullie eerstvolgende project was over twee broers die weigeren een vaste relatie te krijgen.

Steffen: “Totdat ze allebei verliefd worden op dezelfde vrouw.”
Flip: “Het idee voor lag al een tijdje op de plank. Steffen en ik schrijven al jarenlang elke grap op die we horen of bedenken en we hadden op een gegeven moment zoveel dingen die met liefde en romantiek te maken hadden, dat het tijd was om een romantische komedie te maken. Maar dan wel op onze eigen manier.”
Steffen: “Veel focus op komedie, iets minder op romantiek.”
Flip: “Het is best grappig hoeveel elementen in die film uit ons eigen leven gegrepen zijn. Zo werkt de hoofdrolspeler in een videotheek waar hij boven woont. Dat was ook een van mijn eerste baantjes. En de scène in een seksclub waarbij iemand een dildo vanuit een vagina tegen zijn hoofd geschoten krijgt is ook echt zo gebeurd. Maar ik zal verder geen namen noemen.”
Steffen: “Haha, Tim!”

Nu is er dus Ron Goossens - Low Budget Stuntman.

Steffen: “Ron Goossens gaat over een werkloze alcoholist, die op een dag omdat hij zijn drankrekening in de kroeg niet kan betalen wordt uitgedaagd om een bizarre stunt uit te halen. Hij moet met zijn auto over een openstaande brug springen, maar dat gaat natuurlijk gruwelijk mis. De stunt is gefilmd en wordt een megahit op YouTube, waarna hij door de filmindustrie wordt omarmd als Low Budget Stuntman.”
Flip: “En hij moet met een bekende Nederlandse actrice naar bed om zijn huwelijk te redden!”
Steffen: “Maar dat spreekt voor zich.”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete interview van onze redacteur Dennis de Vos met Steffen en Flip? Je leest het in editie 4 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.

  • Y.M. Osterloh