Slachtofferhulp: daders verkeersmisdrijven zwaarder straffen

   5815  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: er gaat nog veel mis in de berechting van verkeersdelicten.

Het Fonds Slachtofferhulp pleit vandaag in De Telegraaf voor zwaardere straffen voor verkeersmisdrijven. Dit doet het fonds na onderzoek van Instituut Intervict van de Universiteit van Tilburg. Dat instituut voerde in opdracht van het Fonds Slachtofferhulp een onderzoek uit naar de strafmaat bij verkeersmisdrijven. Wat blijkt: de wet werkt in veel gevallen effectieve vervolging van overtreders tegen. En dat zorgt er weer voor dat 65% van de slachtoffers van verkeersmisdrijven zich niet kan vinden in de straf die de daders opgelegd is.

Lees ook: files: een duur geintje

Expliciet

De onderzoekers stellen dat roekeloze verkeersdeelnemers in de meeste gevallen niet eens de cel in hoeven, zelfs al hebben ze een dode op hun geweten. Dit komt volgens hen door de grenzen die de Hoge Raad aan deze vorm van schuld heeft gesteld. Bestuurders die - zonder opzet - een dodelijk verkeersongeluk veroorzaken, worden maar zelden veroordeeld voor dood door schuld als gevolg van roekeloosheid. Een te hoge lat, zeggen de onderzoekers. De wens van het Fonds Slachtofferhulp is dan ook: stel het veroorzaken van gevaar in het verkeer expliciet strafbaar. Daar is dus wel een flinke wetswijziging voor nodig.

Lees en zie ook: scheuren op de snelweg: helemaal niet slecht voor het milieu

Twee zaken

Naast het feit dat 65% van de ondervraagde slachtoffers van verkeersdelicten stellen dat de straf veel te licht is, vindt 67% dat de opgelegde straf niet strookt met het leed dat hen is aangedaan. Ook: 57% stelt dat de straf hun emotioneel herstel niet vooruit helpt. En 58% vindt dat de straf een preventieve werking laakt. Pijnlijk. Nog wranger: van de 56 zaken die Intervict onderzocht, werd in slechts 3,5% van de gevallen een onvoorwaardelijke celstraf uitgedeeld. Dat zijn zo'n twee zaken. Met dit in het achterhoofd is het niet verwonderlijk dat er in dit soort zaken meer dan eens heftig gereageerd wordt door slachtoffers en/of nabestaanden. Zo ook in de beruchte zaak van Meijel (zie video).

Zwaarder straffen waar mogelijk? Doen!

  • Y.M. Osterloh