Slaan en schoppen in de sloppen

   2306  

Begin juni reizen topsporters Thom Harinck, Menno Dijkstra, Ashraf Gerges en Hesdy Gerges naar Brazilië om kickboks-seminars te geven. Locatie: de favela’s waar geweld het dagelijkse leven regeert. Een onvergetelijke ervaring. Panorama blikt terug met Harinck, de ‘sensei’ uit Amsterdam-Noord. 

Het is zondagmorgen iets voor negen uur in het Complexo da Maré, maar de strijd om de ‘ziel’ in deze uitgestrekte, vlakke sloppenwijk is al zeer intens. Volledig gekleed, met een bijbel in de hand, gaan de volgelingen van een katholieke kerk in de wijk naar hun dienst. Ze worden gevolgd door jongeren die op de stoep zitten, met flipflops aan de voeten en machinegeweren in de hand. De handel is nog wat traag op dit uur, maar de pakketjes cocaïne, crack en marihuana liggen klaar en omdat de vijand al om de hoek loert, mag de aandacht geen moment verslappen.

Ieder moment kunnen agenten van de BOPE – een speciaal politiecommando – de wijk binnenvallen met hun lange mitrailleurs en hun tank. En dan is het oorlog. Of eigenlijk: het is hier altijd oorlog. 

Nog net te horen op straat zijn de klanken van een Amsterdamse vechtsport-sensei die hier deze ochtend lesgeeft. De geluiden komen uit een groot wit en blauw geschilderd gebouw. De sportschool Luta Pela Paz (Vechten Voor Vrede) is opgericht in het millenniumjaar. Er worden allerlei verschillende vechtsporten onderwezen. 

Wijzen uit het noorden

De Amsterdamse kickbokslegende Thom Harinck is hier vandaag aan het werk in het kader van een kleine tournee door Brazilië. In de eerste week van juni dit jaar is hij met een speciaal gezelschap afgereisd naar Rio de Janeiro – en andere plaatsen in Brazilië – om de kickboksfans een ‘lesje bij te brengen’. Het team bestaat naast Harinck uit Menno Dijkstra; een muay thai-crack uit Amstelveen, K1-fenomeen Hesdy Gerges en zijn neef en assistent Ashraf Gerges. Thom richtte in de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn eigen vechtsportschool Chakuriki op en in Brazilië is enige jaren geleden een dependance geopend. In zijn lange loopbaan als trainer heeft hij ook een aantal Braziliaanse kickboks- en MMA-kampioenen als Anderson Silva en Pedro Rizzo begeleid en groter en sterker gemaakt. Het zijn allemaal zaken die zijn ‘sterrenstatus’ in Nederland verzekeren.

Het bezoek van het viertal ‘wijzen uit het hoge noorden’ heeft ten doel om vaste contacten te bezoeken, maar ook om de favela’s in te duiken, om daar les te geven aan de jongeren die voor de buitenwereld het moeilijkst te bereiken zijn. Locaties waar de honger naar (vechtsport)kennis groot is.

Wil je hele verhaal lezen met de ervaringen van Thom Harinck. Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.

  • M. Haas