Ruzie met de Turken, dus reisadvies Turkije aangepast (VIDEO + FOTO'S)

   20371  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: de diplomatieke oorlog tussen Nederland en Turkije duurt voort.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft, na een werkelijk chaotisch weekend, het reisadvies voor Turkije aangepast. Op de website van de Rijksoverheid worden reizigers expliciet gewaarschuwd voor de diplomatieke spanningen. Het ministerie schrijft: ''Wees in heel Turkije alert en mijd samenscholingen en drukke plaatsen. Volg de berichtgeving van de ambassade en het consulaat-generaal''.

Lees ook: Turkse coup veroorzaakt veel gedoe in Nederland (VIDEO)

Overwaaien

Voor grootste deel van Turkije, de toeristische gebieden incluis, wordt gewaarschuwd voor veiligheidsrisico's. Voor de grensstreek met Syrië en Irak geldt: niet reizen. Een aanzienlijk deel van Oost-Turkije is - en daar zullen ze in Turkije niet blij mee zijn - oranje ingekleurd. Dat betekent: enkel noodzakelijke reizen. Mocht je nog van plan zijn geweest dezer dagen de stadse schoonheid van Istanbul te ontdekken, of in één van die vele resorts aan de kust je tintje bij te werken, dan is het misschien beter even te wachten. Eventjes, want al dit gedoe zal vast en zeker binnen afzienbare tijd overwaaien. Toch?

Excuses

Alhoewel: de rel is nog niet over. Gisteren werden in Amsterdam meerdere betogers aangehouden. De Nederturken bekogelden de mobiele eenheid en beledigden agenten. Ook zouden er Hitler-groeten zijn gebracht. Onder meer vice-premier Asscher sprak hier zich fel tegen uit. In Turkije, waar ome Erdogan roept dat Nederland een ''prijs gaat betalen'', wachten ze nog steeds op Nederlandse excuses, maar die gaan er - als het aan de regering ligt - niet komen. Sterker nog, het kabinet eist juist excuses van Turkije. Ons ''fascisten'' en een ''Nazi-overblijfsel'' noemen gaat veel te ver, vindt de regering. En vindt ieder weldenkend mens in dit land. Intussen wil Turkije juridische stappen ondernemen tegen de Nederlandse politie. Opvallend, want een paar jaar geleden pakte Turkije nog betogers aan op de volgende manier. Dan valt het juiste handelen van de Rotterdamse dienders nog mee, denken wij.

Omdat er ook gelachen moet kunnen worden in tijden dat het lachen je soms even vergaat, hebben wij de volgende WhatsApp-doorstuur-geintjes geselecteerd voor je maandagse lunch.Döner wel?

  • Y.M. Osterloh