Rob Geus: 'Hygiëne bij restaurants is blijven stilstaan'

   10095  

“Op een gegeven moment wil je jezelf doorontwikkelen,” concludeerde Rob Geus (45) na achttien seizoenen van De Smaakpolitie. Daarom verdween het programma in 2013 van de buis. Waarom keert Geus dan nu, drieënhalf jaar later, toch weer terug met de show die hem naar eigen zeggen groot heeft gemaakt?

Het tv-programma Rambam heeft jou vorig jaar neergezet als iemand die met twee maten meet. Je lag flink onder vuur, je geloofwaardigheid is aangetast. Toch keer je nu terug met De Smaakpolitie.

“Wat Rambam mij geflikt heeft, vind ik buitensporig. Ze hebben niet netjes gehandeld. Het klopt ook niet wat zij zeggen.”

Zij zeggen dat je bij jou een keurmerk kunt kopen. Bij De Smaakpolitie gaf je een bepaald restaurant géén keurmerk, maar met je eigen bedrijf gaf je datzelfde restaurant wel een keurmerk.

“Het is complete onzin wat Rambam zegt. Toen ik drieënhalf jaar geleden met De Smaakpolitie ben gestopt, kreeg ik vanuit de horeca veel vragen of ik kon helpen en adviseren. Daarom ben ik, los van mijn tv-werk, begonnen met het geven van advies aan die bedrijven. Ze willen weten waaraan ze moeten voldoen om een tien te scoren op het vlak van hygiëne. Dat keurmerk krijgen ze pas als ze het goed voor elkaar hebben, al moet ik tien keer langskomen. Dat is wezenlijk anders in opzet dan bij De Smaakpolitie.”

Lees ook ons interview met Hans Kraay Jr.: 'Jasje gooien, paardenlul'

Toch is dat niet het beeld dat sommige mensen sindsdien van je hebben.

“Dat komt omdat ik nooit heb kunnen uitleggen hoe het werkelijk zit. Ik ben buiten beschouwing gelaten. Als je iets roept over iemand anders – en dat is het laatste wat ik erover zeg – moet je altijd wederhoor plegen. Dat hebben ze niet gedaan. Ik heb nooit de kans gekregen om mijn kant van het verhaal te vertellen. Rambam heeft mij alleen gebeld om te zeggen dat het op tv zou komen, meer niet. Het is eenzijdige belichting van een zogenaamd journalistiek programma.”

Waarom ben je drieënhalf jaar geleden eigenlijk gestopt met De Smaakpolitie?

“Omdat ik het tijd voor iets nieuws vond. Ik heb zoveel uitzendingen gemaakt. Achttien seizoenen geloof ik, bizar. Op een gegeven moment wil je jezelf doorontwikkelen.”

En waarom komt het nu dan toch terug?

“Ik heb een nieuwe zenderbaas. Hij zei in ons eerste gesprek: Ik dacht meteen: kunnen we die batterij weer opladen? Maar ik hoefde niet lang na te denken. Ik wist: we doen het gewoon.”

Lees ook ons interview Javier Guzman: 'De onschuld is ervan af'

Je zei net dat je jezelf wilde doorontwikkelen. Is dat gelukt?

“Jazeker, ik heb vorig jaar het programma gemaakt, een soort Smaakpolitie 2.0. Dat is heel goed bevallen, ook bij de kijker. Al is dat niet het enige waar je succes aan kunt afleiden. Je kunt ook zeggen: we hebben vier afleveringen gemaakt en twee keer Den Haag gehaald. Ik heb bijvoorbeeld een ziekenhuis in Nieuwegein ontmaskerd, waar door slechte hygiëne op de hartafdeling allerlei infecties in de rondte vlogen.”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete interview van onze redacteur Marco van Nugteren met Rob Geus? Je leest het in editie 3 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.

  • Y.M. Osterloh