René Froger: Van Bolle Jan naar de Arena

   5975  

René Froger (56) denkt nog lang niet aan stoppen met De Toppers. Volgende week staat het glittercircus in de Amsterdam Arena weer op het programma. Hoe de zoon van een kroegeigenaar uitgroeide tot baas van een van de succesvolste zangformaties van het land.

De carrière begint in Amsterdam, in café Bolle Jan om precies te zijn, het café van zijn ouders (die allebei in 2009 zijn overleden). De kleine René krijgt muziek met de paplepel ingegoten. Vader Jan is in die tijd vooral bekend van zijn op z’n zachtst gezegd bijzondere album: Vize Verze, met daarop allesbehalve vrouwvriendelijke liedjes. Samen met zijn vrouw, René’s moeder Mien, vormt hij het zangduo Jan & Mien. Optreden doen ze op bruiloften en partijen en natuurlijk in hun eigen kroeg, waar René op zijn vijftiende lege glazen ophaalt. Het is slechts een kwestie van tijd tot hij zelf de microfoon ter hand neemt. “Mijn vader en moeder speelden elke dag in Bolle Jan. Tijdens het glazen ophalen, neuriede ik mee. Van de een op de andere dag pakte ik de microfoon eens. Ik kende maar één liedje, maar de mensen bleken het leuk te vinden. Daarom leerde ik een tweede liedje, een derde, en voor ik het wist kende ik vier jaar later duizend liedjes uit mijn hoofd en stond ik zes dagen per week in Bolle Jan te zingen, vijf uur achter elkaar. Het was de mooiste leerschool die ik me kon voorstellen.”

Lees ook: Mannenpraat: Tiësto heeft 100 miljoen euro, Frans Bauer 14 miljoen. Fijn voor ze

Al snel regelt René zijn allereerste optreden buiten Bolle Jan, in Ceasars Palace in Zandvoort. Zijn ouders gaan met hem mee. “Ze zaten aan de bar, die gedurende de avond begon vol te stromen. Rond één uur, half twee zat de zaak helemaal vol. Aan het einde van de avond moest ik afrekenen met de eigenaar. Hij zou me voor het optreden 350 gulden betalen, maar opeens zegt hij: Ik krijg nog 50 gulden van jóú. Die vader van je heeft de hele avond aan de bar gezeten en iedereen gratis laten drinken. Mijn vader wilde er natuurlijk voor zorgen dat al die mensen binnen bleven. Mijn eerste optreden heeft me dus geld gekost.”

Wil je meer te weten komen hoe de carrière van René verder verloopt? Koop dan de nieuwe Panorama, of lees het artikel op Blendle.

  • Redactie