Poolse historici plempen gegevens SS'ers Auschwitz online

   4930  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: Auschwitz.

''Spät, aber nicht zu spät''. Die tekst sierde reclameborden in enkele grote Duitse steden in de zomer van 2013. Letterlijk vertaald: laat, maar nog niet te laat. Een fijne toespeling op het feit dat de Tweede Wereldoorlog al zeven decennia achter ons ligt, maar de laatste oorlogsmisdadigers nog altijd vrij rondlopen. De borden waren een initiatief van het in Los Angeles gevestigde Simon Wiesenthal Centrum, dat onder meer probeert nazi's voor het gerecht te krijgen. Dat gebeurde de afgelopen jaren met gematigd succes. 

Lees ook: WO2-veteraan (88) slaat bewapende inbrekers het huis uit

8500

Drieënhalf jaar na de reclameborden is in buurland Polen een nieuwe poging op touw gezet de laatst levende oorlogsmisdadigers op te sporen. Historici aldaar hebben namelijk de namen en gegevens van zo'n 8500 kampbewaarders van concentratiekamp Auschwitz gepubliceerd. De historici denken dat een groep van zeker 200 SS'ers nog in leven zou kunnen zijn. De lijst vermeldt de naam, geboortedatum en -plaats, de nationaliteit en de militaire en/of politieke achtergrond van de nazi's. Als de kampbewaarders al zijn berecht - dat is naar schatting in slechts 12% van de gevallen gebeurt - dan zijn op de site ook de rechtbankdocumenten te vinden.

Aantonen

De historici stelden de lijst op in opdracht van het Poolse Instituut voor Nationale Herdenking. Het instituut hoopt met de lijst niet enkel de overgebleven oorlogsmisdadigers op te sporen, maar ook aan te tonen dat Polen geen inbreng had in concentratiekampen als Auschwitz-Birkenau en Sobibor. Ook al lagen de kampen in Polen, de organisatie lag in handen van de nazi's. Dat klinkt heel vanzelfsprekend, maar dat is het volgens 't instituut niet. Eén van de makers van de lijst, Aleksander Lasik, deed meer dan dertig jaar onderzoek. Hij groef in Poolse, Duitse, Oostenrijkse, Amerikaanse en Russische archieven.

In Auschwitz zijn naar schatting één tot anderhalf miljoen Joden, zigeuners, Polen en Sovjet-krijgsgevangenen vermoord.

  • Y.M. Osterloh