Politie valt clubhuis No Surrender binnen

   14023  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben.
Vandaag: No Surrender.

Een bewogen ochtend in Emmen: daar heeft de politie rond 07:00 een inval gedaan in het clubhuis van motorclub No Surrender. Dat gebeurde op bevel van de burgemeester. Bij de inval werd het honk van de motorclub stevig afgegrendeld, waarna het terrein werd uitgekamd. Volgens de politie vinden in het pand aan de Kapitein Hatterasstraat, dat zonder vergunning zou zijn gebouwd, structureel misdrijven plaats. Op afgeluisterde gesprekken zou te horen zijn geweest hoe harddrugs werd gebruikt en geweld werd toegepast in het clubhuis. Als het onderzoek is afgerond, gaat het pand naar de grond.

Lees ook: hoe No Surrender Panorama 'bedreigde'

Niet bang

Daarnaast is een inval gedaan bij de tweede man van No Surrender: een 48-jarige man uit het naburige Klazienaveen. De man, die beschouwd wordt als de 'huisdealer' van de club, is daarbij opgepakt. Hij wordt verdacht van drugshandel. De frontman van No Surrender, Henk Kuipers, reageert furieus. Onder meer op Facebook (zie video hierboven). Tegen De Telegraaf zegt hij: ''Het is niet zo dat wij dachten dat we nooit aan de beurt zouden komen. Elke dag dat we open waren was meegenomen. Maar we hebben natuurlijk alternatieven genoeg. We wonen vlak bij Duitsland en daar zijn motorclubs en clubhuizen niet verboden. Daar kan men nog gewoon normaal nadenken.'' Hij zegt verder niet bang te zijn voor wat de politie zal aantreffen in het clubhuis. Kuipers is de opvolger van voormalig leider Klaas Otto.

Ruimte

Gisteren schreef onze misdaadverslaggever Martijn Haas nog het volgende over motorclubs in het noorden van het land: ''Er zijn op dit moment acht clubs actief in het hoge noorden met een totaal van vierentwintig chapters. Driekwart van de leden is op de een of andere manier crimineel actief, zo stelt het Dagblad van het Noorden op 2 januari jongstleden. In 2016 zou de politie zeventig maal in actie zijn gekomen bij een MC-gerelateerd incident in het hoge noorden.'' Ook schrijft hij: ''Waarom gaan motorclubs eigenlijk naar het noorden? Omdat er ruimte is, zo stelt een bron. "Planologisch biedt het mogelijkheden." Verder is er een bruisende rosse industrie in een stad als Groningen. Dat biedt weer witwasmogelijkheden. Het noorden is booming en de MC's slaan hun slag.''

Deze zaak zal vast en zeker nog een staartje krijgen.

  • Y.M. Osterloh