Ophef in België over racistische Suske en Wiskestrip

   19752  

Het nieuwe stripboek van Suske en Wiske met de naam Mama Wati zorgt voor een nieuwe racismediscussie. De zwarte man zou eruitzien als een halve aap.

De strip moest alle taboes doorbreken. Voor het eerst werden er in de kinderstrip blote borsten getoond. Maar dat is niet het grootste probleem. Het zijn de koloniale tekeningen van zwarte mensen die mensen tegen de borst stuit.

Halve aap

‘Ik snap niet dat het niemand is opgevallen. Dat is geen Afrikaanse man, dat is een halve aap. Dat zijn geen lippen, dat is hoe je een mond van een dier tekent. Ik ben hier echt niet goed van. Zolang mensen worden afgebeeld als halve apen, is het niet meer dan normaal dat ze worden behandeld als domme mensen en kinderen een laag zelfbeeld hebben’, zegt Dalila Hermans, redactrice bij Charlies Magazine tegen de Gazet van Antwerpen. Daarom startte zij een actie op om te zorgen voor een alternatief.

Uitgever

De uitgever is niet blij met de discussie over racisme. Aan de krant vertelt hij dat het niet de bedoeling was en dat ze niet gedacht hadden om iemand te schofferen. ‘Aan de andere kant is Lambik ook een karikatuur. Hij staat niet symbool voor de gemiddelde Vlaamse man.’

Wrevel

De reactie zorgt voor nog meer wrevel bij organisaties die zich mengen in de strijd tegen racisme. ‘Er is een groot verschil tussen een karikatuur en iemand neerzetten als een aapmens’, zegt Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum.

Studio Vandersteen, waar de strip getekend wordt, heeft al zijn excuses aangeboden.

  • J. Kraak