Op bezoek bij Motorclub de Harde Mannen

   3950  

Motorclub de Harde Mannen zijn acht vrienden die er eens per jaar op uit trekken. De gedragsregels: een week lang geen namen van echtgenotes, geen contact met het thuisfront, niet meer dan drie onderbroeken mee, niet scheren en douchen en het vooral helemaal nergens over hebben.

“Tot op de dag van vandaag bleef het bij mij thuis een punt van discussie. Echt waar. Mijn vrouw is het er niet mee eens dat jij hier wel bent en zij niet.” Politieman Harrie grinnikt als hij denkt aan zijn morrende echtgenote. “Trouwens, al onze vrouwen vinden het lastig.” Ik ben nog niet koud van mijn motor ets afgestapt of ik begrijp dat ik me in een uitzonderlijke en benijdenswaardige positie bevind. Aanwezig zijn bij de openingsbarbecue van een Harde Mannen Week, de 25ste. Jaarlijks georganiseerd door acht motorrijdende vrienden en ten strengste verboden voor vrouwen. Behalve vandaag dan.

Het is een warme zomeravond en in de achtertuin van huisschilder Henk in Emmen – dit jaar het verzamel- en startpunt van de HMW 2017 – worden flessen bier opengetrokken, zijn de kolen in de barbecue roodgloeiend, brandt er een stevig vuur en ruikt het al heerlijk naar gebraden speklappen en worst. Gastheer Henk, zijn zoon Mark (die nog geen Harde Man is, maar wat niet is kan nog komen), Tony, Raymond (bijnaam Breek omdat hij een keer per ongeluk iemands neus heeft gebroken), Fokke, Gerrit, Harrie en Jacob komen al lekker in de stemming. Hun uitgelatenheid is aanstekelijk. Het zijn allemaal veertigers en vijftigers (op Jacob na) maar ze gedragen zich als een stel 18-jarigen dat voor het eerst zonder ouderlijk toezicht op hun Zündapps naar Zeeland op vakantie mag. Tussen Grote Gerrit en Tony is een heftige discussie gaande. Ze bakkeleien of dit jubileum wel rechtsgeldig is en of het niet eigenlijk vorig jaar gehouden had moeten worden. Volgens oprichter Tony bestaan de Harde Mannen namelijk al 26 in plaats van 25 jaar. Gerrit: “Ach man. In 1991 zijn er twee bevriende motorrijders samen een lullig blokje om gegaan met z’n tweeën. Maar dat maakt het nog geen Harde Mannen- trip.” 

Tony: “Niet zomaar een blokje om. Eddie en ik hadden ons toen o cieel afgezonderd van VMC/VMK. En dat was zoals je weet de voorloper van de Harde Mannen.”

Wat is VMC/VMK?

Tony en Gerrit: “Vrienden Motor Club/ Verschrikkelijke Motor Kerels. Die was er eerst.”

Ook alleen voor mannen dus? 

Gerrit: “Nee, dat was nou juist het probleem. In die tourclub zaten ook vrouwen. Maar mannen houden van doorrijden. Dus dat ging ons allemaal niet hard genoeg.” Tony: “Waardoor Eddie en ik ons afsplitsten als Harde Mannen. Een club alleen voor mannelijke doorrijders dus.” Waar is Eddie nu? Gerrit: “Juist dame. Jij slaat de spijker op de kop. Waar is Eddie nu? Nou Tony? Waar is Eddie? Hij is afgehaakt. En dus is hij géén Harde Man. Want die haken niet af. En dus telt die eerste rit van jullie niet. De Harde Mannen bestaan vanaf 1992. Een kwart eeuw.” Fokke: “Ik ben het er niet mee eens.” Gerrit en Tony: “Jij bent het nooit ergens mee eens.”

Fokke: “Klopt.” 

Dit is een voorstukje uit het blad. Wil je meer lezen over motorclub de Harde Mannen? Bestel Panorama nummer 29 hier, of lees het in Blendle.

M. de la Haye

  • Redactie Panorama