Onur (15) springt van flat na lekken naaktfoto

   39241  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: Onur.

Vreselijk nieuws uit Enschede. Daar heeft zondagmiddag de 15-jarige Onur zelfmoord gepleegd, kort nadat hij ontdekte dat er een naaktfoto van hem was geplaatst op Instagram. De tiener sprong van een flat in de wijk Deppenbroek, waar hij met zijn ouders woonde. Even voor zijn tragische zelfdoding stuurde hij nog een bericht naar zijn vriendin. Daarin schreef hij: '''K heb van je gehouden mij baby''. En even later: ''Ik ga nu doei. Je kan sturen wat je wil, het heeft geen nut...'' Ook verzond hij nog wat hartjes. De berichtjes die zijn vriendin in paniek terugstuurde, mochten helaas niet meer baten. Onur wordt later deze week in Turkije begraven.

Onderzoek

De politie is een onderzoek gestart. Vermoedelijk is de foto geplaatst door een voormalig klasgenoot van Onur. Dit schrijft het Algemeen Dagblad deze ochtend. Ze zou veel spijt hebben van haar daad. Hoe zij de foto in handen zou hebben gekregen, is vooralsnog onduidelijk. Een scholier, die met De Telegraaf sprak, vertelde dat zij recentelijk zelf het slachtoffer was geworden van het lekken van naaktfoto's. De politie is hiervan op de hoogte, maar moet eerst onderzoeken of en, zo ja, door wie er strafbare feiten zijn gepleegd. Vrienden, klasgenoten en andere scholieren van het Bonhoeffer College - waar Onur scholier was - komen intussen samen bij de flat, het huis waar Onur woonde en op school om samen te rouwen.

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113Online via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113online.nl.

Oppassen

Sinds het verschijnen van de sekstapes van Patricia Paay staat het effect dat het lekken van dergelijke beelden op het slachtoffer kan hebben weer vol in de belangstelling. De tragische dood van Onur bewijst maar weer eens dat die gevolgen desastreus kunnen zijn. We kunnen het dan ook niet genoeg benadrukken: pas op met Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat en ga zo maar door. Pas op met wat je stuurt, maar zeker ook met wat je doorstuurt of plaatst.

Ontzettend triest..

  • Y.M. Osterloh