Onhoudbare situatie azc's: kansloze asielzoekers terroriseren opvangcentra

   14451  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: medewerkers van asielzoekerscentra trekken aan de noodrem.

Het Algemeen Dagblad - evenals enkele regionale kranten - heeft een brandbrief in handen van de Ondernemingsgraad (OR) van asielzoekerscentra, waaruit blijkt dat hun werk onmogelijk wordt gemaakt door het criminele en asociale gedrag van asielzoekers uit Noord-Afrika. Het wrange: de asielzoekers, die voornamelijk uit landen als Marokko en Algerije afkomstig zijn, maken over het algemeen geen schijn van kans op een verblijfsvergunning. Toch zijn er dit jaar bijna 2000 van hen naar Nederland gekomen. Sommigen van hen zijn eerder in andere EU-landen, zoals Duitsland, weggestuurd.

Lees en zie ook: onrust in Oude Pekela: asielzoekers misdragen zich (VIDEO + FOTO'S)

''De meesten zijn criminelen''

De brief van de verontruste werknemers is gericht aan de directie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Ze noemen de situatie ''onhoudbaar''. Ook schrijft de OR: ''De grens is bereikt. Om erger te voorkomen zijn onmiddellijke maatregelen noodzakelijk''. De asielzoekers in kwestie zouden het tot diep in de nacht op een blowen en zuipen zetten en harde muziek draaien. Vooral vrouwelijke medewerkers van de opvangcentra voelen zich door het wangedrag onveilig. Daarnaast zei een medewerker van een azc tegen het AD: ''De meesten zijn criminelen, jatten alles wat los en vast zit''. 

Lees ook: Barry Madlener: 'Er komt geen asielzoeker het land meer in'

Zeer serieus

De medewerkers pleiten voor aparte opvanglocaties voor dit volk, met een streng en sober regime. Het COA zegt de brandbrief zeer serieus te nemen en wil in gesprek gaan met de Ondernemingsraad. 't Is overigens niet de eerste keer dat Noord-Afrikaanse asielzoekers voor overlast zorgen. Twee weken geleden sloeg de burgemeester van Groningen al alarm vanwege criminele Marokkaanse asielzoekers in het centrum van zijn stad. Zij zouden zich onder meer schuldig maken aan zakkenrollen. Ook in enkele Groningse dorpen, zoals Ter Apel, terroriseren uitgeprocedeerde asielzoekers de boel, zoals ook uit onderstaande tweet blijkt.

Optiefen, gauw!

  • Y.M. Osterloh