Noord-Korea en Maleisië ruziën over lijk Kim Jong-nam, eerste beelden van moordaanslag (VIDEO)

   7418  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: Kim Jong-nam.

Noord-Korea en Maleisië hebben woorden. De inzet is de vermoorde Kim Jong-nam (46), zoon van de vroegere Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il (1994-2011) en halfbroer van de huidige dictator Kim Jong-un. Jong-nam, die in 2003 na onenigheden met zijn vader werd verbannen uit de communistische dictatuur, werd vorige week maandag om het leven gebracht op een vliegveld in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Waarschijnlijk werd hiervoor een soort giftige spray gebruikt.

Lees ook: Noord-Korea maakt 'katervrije drank'

Op het matje

Maleisië wil het onderzoek naar de dood van Jong-nam leiden. Noord-Korea wenst echter dat het Zuidoost-Aziatische land het lichaam aan hen overdraagt. En zo is een diplomatiek relletje ontstaan: Maleisië heeft gezanten in Noord-Korea teruggeroepen en de Noord-Koreaanse ambassadeur in Maleisië werd al op het matje geroepen. Hij had openlijk gespeculeerd dat Maleisië meer met de dood van Kim Jong-nam te maken had. De theorie dat juist het totalitaire arbeidersparadijs (en dus halfbroer Kim Jong-un) achter de moord zit, lijkt aannemelijker. Twee van die vier opgepakte verdachten hebben de Noord-Koreaanse identiteit. Kim Jong-un vermoordde eerder al familieleden: zo liet hij eind 2013 zijn oom executeren. Die zou namelijk 

Eerste beelden

Intussen zijn de eerste beelden van de moordaanslag verspreid. Daarop is duidelijk te zien dat Kim Jong-nam wordt aangevallen. De Maleisische politie is nog op zoek naar zeker vier verdachten.

  • Y.M. Osterloh