Noodlottig ongeval Australisch pretpark: het gebeurt vaker (VIDEO'S)

   31351  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: een ijzingwekkend ongeluk heeft vier bezoekers van een pretpark het leven gekost.

Wat een fijn dagje uit had moeten zijn, is voor enkele bezoekers van pretpark Dreamworld nabij de Australische stad Gold Coast geëindigd in een waar drama. Vier mensen verloren hun leven in wildwaterbaan 'Thunder River Rapids'. Het viertal, twee mannen en twee vrouwen van in de dertig en veertig, zat in het rubberen bootje toen die door nog onbekende redenen over de kop sloeg op een helling. De slachtoffers werden hierna volgens verschillende media doodgedrukt. Het pretpark is direct na het incident gesloten en er is een onderzoek ingesteld. Op hun website reageert Dreamworld geschokt op het ongeval.

Voorbeelden

't Is - weinig verrassend - niet de eerste keer dat een attractiepark te maken krijgt met een noodlottig ongeluk. Door de jaren heen zijn wereldwijd talloze bezoekers en werknemers van attractieparken gewond geraakt of om het leven gekomen bij uiteenlopende ongevallen, al heeft een groots ongeluk zoals in Final Destination gelukkig nooit plaatsgevonden. Wij hebben drie Europese voorbeelden op een rijtje gezet.

1. The Smiler

Op 2 juni 2015 knalt een wagon van achtbaan 'The Smiler' op een lege testkar in het Engelse amusementspark Alton Towers. Vijf passagiers raken ernstig gewond. Twee van hen moeten een amputatie ondergaan. De crash zou het Britse nieuws nog een lange tijd domineren.

2. Big Dipper

In Battersea Park, een groot stadspark in het westen van Londen, stond enkele decennia lang een attractiepark. Dat veranderde gauw na 30 mei 1972. Op die inktzwarte dag kwamen vijf schoolkinderen om het leven toen een wagon van achtbaan Big Dipper losbrak tijdens het stijgen en in volle vaart ontspoorde en tegen een wand knalde. Het begin van het eind van het pretpark en bovenal één van de meest tragische ongevallen met een achtbaan ooit. 

3. El Rio Grande

Al jarenlang gaat het gerucht dat een bezoeker van Walibi Holland in Biddinghuizen het leven liet in één van de achtbanen, omdat hij te groot was en onthoofd werd door een stuk ijzer. Quatsch, lariekoek, onzin: nooit gebeurd. Wil overigens niet zeggen dat Walibi vrij is van ongevallen. In 2013 raakt een 10-jarig meisje haar voet kwijt in wildwaterbaan El Rio Grande.

Heftig..

  • Y.M. Osterloh