Nog even over Tichelaar

   8355  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: Jacques Tichelaar.

Niet het mandje van Tichelaar, maar het debacle van Tichelaar. Jacques Tichelaar (PvdA) was tot gisteren de commissaris van de Koning in Drenthe. Hij stapte op. De 64-jarige Tichelaar had namelijk een klusje van de provincie aan het bedrijf van zijn schoonzus Karin Klinkenberg geschonken. Dat is zelfverrijking, vriendjespolitiek, belangenverstrengeling, of hoe je het ook wil noemen. Het is in ieder geval helemaal niet slim en een schending van de integriteitscodes. Het karweitje van 3.105 euro (!) maakte zijn positie dan ook onhoudbaar, zo bleek in een spoeddebat in het provinciehuis in Assen gisteravond. Tichelaar maakte excuses, maar er was geen vertrouwen meer in hem. Deels omdat hij aanvankelijk ontkende zijn schoonzus werk te hebben doorgespeeld. Een glasharde leugen

Lees en zie ook: NAM moet ook immateriële schade aardbevingen vergoeden (VIDEO)

Bij het oud vuil

Het is niet de eerste keer dat de prominente PvdA'er in opspraak komt door een privékwestie. In 2013 bemiddelde Tichelaar in een conflict tussen een horecaondernemer (lees: zijn zwager) en de gemeente Coevorden. Leverde hem ook een flinke bak kritiek op. Maar in 2010 was Tichelaar de spil in een wel heel opmerkelijke affaire. De politicus werd toen bij het oud vuil gezet door zijn vrouw Betty. De reden: Jacques ging vreemd. Met de vijf jaar jongere Koosje Wijland, zus van een bekende Drentse ondernemer.

Panda's en teletekst

Vooral de manier waarop Betty - die bijna twintig jaar getrouwd was met de vroegere commissaris én al één keer vreemdgaan door de vingers had gezien - achter de buitenechtelijke affaire kwam, is saillant. De Telegraaf sprak in juni 2010 met Betty: ''Begin april was Jacques voor een dienstreis naar China en heeft daar voor Dierenpark Emmen een panda geadopteerd, die hij Koosje noemde. Ik vroeg: waarom Koosje. Ik vond het zo'n vreemde naam. Hij zei mij toen dat hij niets anders kon bedenken. Een paar weken later vond ik een briefje in zijn rijbewijs dat in zijn diensttas zat. Er stond op geschreven 'Binnen zo korte tijd zoveel emotie. Ik in jou en jij in mij. Veel liefs Koosje'. Toen maakte ik de klik met de panda en heb hem ermee geconfronteerd. Jacques heeft ruim twee dagen op bed gelegen van ellende, hij wist niet wat hij moest zeggen. Toen heb ik hem eruit gezet." Later vernam Betty op een teletekstpagina van RTV Drenthe dat Tichelaar van haar wilde scheiden.

Tichelaar was sinds 2009 commissaris in Drenthe. Zijn werk wordt voorlopig overgenomen door gedeputeerden Cees Bijl en Henk Brink.

  • Y.M. Osterloh