Nog even over Kluivert (VIDEO'S)

   8975  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: Patrick Kluivert.

Het was in alle opzichten een inktzwart weekend voor het vaderlands voetbal. Te beginnen bij de wanprestatie van Oranje in Bulgarije en de daaropvolgende (en haast onvermijdelijke) ondergang van Danny Blind als bondscoach van het Nederlands elftal. Maar daarover later meer op onze website. Vandaag hebben we het nog even over Patrick Kluivert. De onderzoeksredactie van de Volkskrant onthulde dat Kluivert een schuld van ruim een miljoen euro zou hebben opgebouwd bij een crimineel goksyndicaat. De journalisten - Menno van Dongen en Willem Feenstra - baseerden zich op een enorme papierwinkel van de Fiscale inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).

Criminelen

De gigantische schuld bouwde de 40-jarige voetballegende - die in zijn carrière onder meer voor Ajax, FC Barcelona, AC Milan, PSV én natuurlijk Oranje uitkwam - op tussen 2011 en 2012. Via een sms-dienst gokte hij op voetbalwedstrijden. Ook op potjes van FC Twente, de club waar hij op dat moment beloften trainde. Een doodzonde, al was dat toen nog niet verboden. Het gokken gebeurde 'op de pof'. Het meest nare detail van de zaak: Kluivert weet niet precies bij wie hij nu schuld heeft. De incasso-opdracht is door het ondergrondse goksyndicaat waar Kluivert bij gokte verhandeld aan criminelen. Gezellige boel.

Lees ook: gelukkige gokker scharrelt fortuin bij elkaar

Verklaring

Kluivert heeft uiteindelijk tegenover FIOD een verklaring afgelegd in een grootschalig onderzoek naar een goksyndicaat dat zou zijn geleid door illegale gokkers Kees A. en Daniel van 't H. Kluivert heeft intussen een deel van zijn schuld afbetaald en zou zich in ieder geval niet schuldig hebben gemaakt aan matchfixing. Dat scheelt

Neusje

Kluivert, tegenwoordig directeur voetbalzaken bij grootmacht PSG, heeft een neusje voor problemen. Hij kwam tijdens zijn carrière en daarna meermaals in opspraak. Zo veroorzaakte een te hard rijdende Kluivert in 1995 een dodelijk ongeluk in Amsterdam, waar hij ook voor werd veroordeeld. Het dodelijke ongeluk kwam in 2006 weer onder de aandacht, toen Holland Sport-presentator Wilfried de Jong Kluivert confronteerde met het feit dat hij nauwelijks contact had gezocht met de nabestaanden van de overledene. Eind jaren negentig was Kluivert betrokken bij een verkrachtingsschandaal, maar werd vrijgesproken.

Bekijk hieronder Kluiverts gesprek in Holland Sport.

Hopelijk houdt Justin z'n koppie er wel bij.

  • Y.M. Osterloh