NAM moet ook immateriële schade aardbevingen vergoeden (VIDEO)

   6862  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: de NAM moet over de brug komen.

Opluchting in Groningen. De rechtbank in Assen heeft vanochtend beslist dat de door aardbevingen en bodemdalingen getroffen Groningers ook immateriële schade vergoed moeten krijgen door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), het bedrijf dat aardgas wint in Groningen. Een groep van 125 gedupeerden was naar de rechter gestapt, omdat ze het niet eens was met enkel het vergoeden van zichtbare, materiële schade. De rechter gaf de groep gelijk, want volgens de rechtbank is er onder meer sprake van een 'onredelijke inbreuk' op de rechten van de bewoners.

Voor het eerst

De NAM spreekt van een fikse domper. Saskia Belleman, rechtbankverslaggever van De Telegraaf, meldt dat persrechter Jeff Biesma het over een ''een slechte dag voor de NAM'' heeft. Een dag die veel gevolgen kan hebben voor het bedrijf. Overigens schrijft zij ook dat de NAM mogelijk hoger beroep aantekent tegen het vonnis. Lijkt een logisch vervolg: het is namelijk voor het eerst dat een bedrijf op zo'n grote schaal op zal moeten gaan draaien voor immateriële schade. Hoe die schade vergoed zal gaan worden, moet nog blijken. Elk geval zal apart onderzocht moeten worden.

Dalende bodems, dalende waarden

De gaswinning levert meer en meer problemen op voor een deel van de Groningse bevolking. Huizen verzakken, gebouwen - waaronder veel historische panden, zoals kerken - lopen schade op. De waarde van de huizen, die over het algemeen toch al laag ligt in de getroffen gebieden, zakt. Bovenal voelen veel inwoners zich onveilig en veroorzaken de bevingen, geheel begrijpelijk, veel stress. In 2012 is daarom begonnen met het langzaam terugdraaien van de gaswinning. Maar de problemen blijven bestaan.

Metworst

Arjen Lubach, een geboren en getogen Groninger, maakte een maandje terug al gehak.. Groningse metworst (excuses voor deze grap) van de NAM in zijn steeds belangrijker wordende show Zondag met Lubach.

Gefeliciteerd, Groningen!

  • Y.M. Osterloh