Najib Amhali: 'Het is historisch wat we doen'

   7502  

Voor de allereerste keer is De Kuip zaterdag 1 juli niet het decor vaneen voetbalwedstrijd, maar van een cabaretvoorstelling. Samen met Jandino Asporaat probeert Najib Amhali (46) het publiek zoveel mogelijk te laten lachen tijdens Comedy & Concert. 

Waarom heb je uiteindelijk voor De Kuip gekozen?

“Omdat de Arena al bezet was. Haha, nee geintje. Jandino en ik wilden al lang een héél groot optreden geven. Ooit heb ik tegen hem gezegd dat ik begonnen ben in het buurthuis in Krommenie, daarna in het Zaanstadtheater heb gestaan, in de Kleine Komedie, Carré, de HMH en de Ziggodome en dat ik uiteindelijk naar de Arena wilde. Hij was toevallig bezig met Ahoy en wilde daarna De Kuip doen. Maar hij is veel actiever dan ik. Dus hij heeft het gewoon geregeld.”

Je hebt weleens gezegd dat jullie show in De Kuip een evenement moet wor- den om de saamhorigheid te vieren. Wat bedoel je daarmee?

“Je hoort zóveel over de verharde sfeer in Nederland. Politici roepen scheld- woorden naar elkaar, mensen op straat spreken elkaar niet meer aan, maar lopen langs elkaar heen. Er wordt in hokjes gedacht. Ik hoor termen als ‘wij willen ons land terug’. Wat is dat dan, ons land? Dat soort termen sluit mensen alleen maar buiten.”

Je had wat problemen, hoe gaat het nu met je?

“Goed. Ik voel me beter. Ik ben een gezegend mens, al heb ik af en toe nog wel een kutdag. Het is natuurlijk bekend dat ik een paar jaar geleden depressief was en datzelfde gevoel ervaar ik nu af en toe nog steeds. Alleen geen weken achterelkaar, maar hooguit één keer per week. Ik baal er nog steeds gigantisch van dat ik een programma heb afgezegd. Het wringt nog weleens dat ik op vrijdag- en zaterdagavond thuiszit in plaats van in een schouwburg te staan.

Dit is een gedeelte van het interview van Najib Amhali uit de nieuwste editie van ons blad. Wil je het hele verhaal lezen, koop dan de nieuwe Panorama hier, of lees het artikel op Blende.

  • Redactie