Nacht vol branden in Culemborg

   12458  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: Culemborg.

Het Gelderse stadje Culemborg heeft een heftige nacht achter de rug. In een paar uur tijd gingen in de Betuwer plaats zowel een voormalig zwembad - dat omgebouwd zou worden tot moskee - als zes auto's in vlammen op. Of er een verband is tussen de branden, zal nader onderzoek moeten uitwijzen. Wel staat vast dat het om verschillende autobranden gaat. Er was dus geen sprake van één autobrand die overgeslagen is op andere wagens. En dat is opvallend, want in Culemborg zijn dit jaar al tientallen auto's in vlammen opgegaan.

Lees en zie ook: dodelijke schietpartij mogelijk resultaat Antilliaanse familievete

Terweijde

De autobranden waren in de wijk Terweijde, waar al eerder auto's uitbrandden. De buurt is in het verleden veelvuldig in het nieuws geweest. Zo kampte Terweijde, waar veel allochtone Nederlanders wonen, enkele jaren terug met een inbraakgolf, veroorzaakt door een jeugdbende. Deze criminele bende, met voornamelijk Marokkaanse Nederlanders in de gelederen, is inmiddels opgerold. Terweijde wordt echter vooral geassocieerd met de onrust van 2011. Toen leidden spanningen tussen de Molukse en Marokkaanse gemeenschap tot confrontaties en relletjes.

Groot deel

Het voormalige zwembad De Meer, eveneens in Terweijde, kan ondertussen als verloren beschouwd worden. De uitslaande brand, die rond 23:00 gisteravond onder controle was, heeft een groot deel van het pand in de as gelegd. Mogelijk is de brand aangestoken. Het vroegere zwembad werd van de zomer gekocht door de Vereniging Islamitische gemeenschap Culemborg. Deze vereniging telde 410.000 euro neer voor het gebouw.

  • Y.M. Osterloh