De zaak Notorious B.I.G.

   9497  

Zangers, atleten, acteurs en politici lijken onsterfelijk, maar kunnen net zo hard aan hun einde komen als wij allemaal. Panorama onderzoekt de meest beruchte moorden op beroemdheden. Deel 19: de moord op de Amerikaanse rapper The Notorious B.I.G. Een GRATIS voorstukje van het artikel uit de nieuwe Panorama.

Dealen op straat

Christopher George Latore Wallace komt op zondag 21 mei 1972 ter wereld in het St. Mary's ziekenhuis in de New Yorkse achterstandswijk Brooklyn. Hij is het enige kind van Voletta Wallace, een kleuterleidster van Jamaicaanse komaf, en Selwyn George Latore, een lasser. Vader Selwyn verlaat het gezin wanneer Christopher twee jaar oud is en speelt hierna geen rol van betekenis meer.

Het leven in Clinton Hill, een -buurt in Brooklyn, is in de jaren zeventig geen pretje. Op straat maken gangs de dienst uit en op enige steun van de Amerikaanse overheid hoeft de armlastige, Afro-Amerikaanse bevolking niet te rekenen. Om toch in haar eigen bestaan en dat van haar zoon te voorzien heeft Voletta twee banen. Overdag werkt ze op school, 's avonds staat ze achter de kassa in een winkel. De jonge Christopher ontpopt zich op school als een uitstekende leerling. Hij blijkt een gave te hebben voor rijmen en begint op jonge leeftijd zijn eerste rapteksten te schrijven over het harde leven in Clinton Hill. Wallace is groot, niet alleen in lengte maar ook in omvang en tegen de tijd dat hij tien jaar oud is spreekt iedereen hem aan met zijn bijnaam: Big.

Lees en zie ook: nieuwslezers eren Biggie in uitzending (VIDEO)

Wanneer zijn beste vriend Damion 'D-Roc' Butler met een paar gloednieuwe hagelwitte sneakers naar school komt, vraagt de 12-jarige Wallace hem waar hij het geld vandaan heeft gehaald om die te betalen. D-Roc introduceert Big in de wereld van de crackhandel. Hangend op de hoek van Fulton Street dealen de twee drugs aan iedere verslaafde die een nodig heeft en bereid is te betalen.

Binnen de kortste keren heeft ook Big zijn eigen paar witte sneakers, een gouden ketting om zijn nek en grote ringen om zijn vingers. Om zijn criminele straatactiviteiten voor zijn onwetende moeder verborgen te houden verstopt hij al zijn in een koffer op het dak van het appartementencomplex waar zij wonen. Elke ochtend hijst hij zich in de kleren die zijn moeder voor hem heeft gekocht, om zich boven op het dak om te kleden en in stijl naar school te gaan. Aandacht voor de lessen heeft hij niet meer en Wallace valt dan vooral op door zijn grote mond. Op 17-jarige leeftijd verlaat Big de middelbare school zonder diploma en raakt hij dieper betrokken in de criminaliteit.

Brommen voor Biggie

Tussen het dealen door begint Wallace te rappen op straat en zijn strakke teksten trekken al snel de aandacht in de buurt. Christopher neemt de artiestennaam Biggie 'B.I.G.' Smalls aan, naar het gelijknamige personage uit de actiefilm uit 1975. Met zijn gewicht van 160 kilo en 1.91 meter lengte is de naam passend.

Eind 1989 wordt Biggie opgepakt wegens dealen en aangeklaagd vanwege bezit van een illegaal vuurwapen. Wallace zit enkele maanden vast en krijgt vijf jaar voorwaardelijk aan zijn broek en omdat kort hierna zijn vriendin Jan Jackson bevalt van dochter T'yanna, neemt Wallace zich voor om zijn leven te beteren. Wanneer hij op een avond wat hangt met vrienden D-Roc, Calvin 'Mister Cee' LeBrun en James 'Lil' Cease' Lloyd begint Biggie half stoned te rappen. Hij heeft in de gevangenis nieuwe teksten geschreven en wil van zijn maten horen wat ze ervan vinden. Zijn vrienden zijn zo enthousiast, dat ze de rap opnemen en de geluidsopname doorsturen naar Uptown Records.

Talent director Sean John Combs is direct fan van de opname en nodigt Biggie uit op zijn kantoor. Combs, die vanwege zijn gepuf wanneer hij zijn zin niet krijgt door iedereen Puffy of Puff Daddy wordt genoemd, neemt Biggie onder zijn hoede en samen beginnen te twee te werken aan een eerste album.

Lees ook: de zaak John Lennon

Kort hierna lijkt de rapcarrière van Wallace alsnog een stille dood te sterven, wanneer hij samen met D-Roc opnieuw wordt opgepakt voor dealen. Agenten vinden wederom een wapen, dat Biggie op de vlucht in een prullenbak dumpt. Met vijf jaar voorwaardelijk lijkt Biggie te hangen, maar het is D-Roc die omdat hij gelooft in het raptalent van zijn makker alle verantwoordelijkheid op zich neemt. Hij handelde in drugs, hij is de eigenaar van het wapen. Wallace was slechts een onschuldige toekijker. Terwijl D-Roc twee jaar moet brommen, kan Biggie door met zijn roeping. Wanneer Puff Daddy een groot benefietconcert in de strijd tegen aids organiseert en de zaal overboekt blijkt waardoor negen mensen in het gedrang om het leven komen, loopt het opnieuw mis. Puffy wordt op staande voet ontslagen bij Uptown, maar lanceert direct zijn eigen platenlabel Bad Boy Records en contracteert Biggie Smalls als eerste artiest.

In 1994 stapt Biggie niet alleen n het huwelijksbootje met R&B zangeres Faith Evans, maar lanceert hij als Notorious B.I.G. eindelijk zijn eerste album De autobiografische rapteksten over het harde leven op de straten van New York slaan in als een bom en Biggie's naam is direct gevestigd als dé nieuwe rapkoning van de Eastcoast. En dat zorgt voor vijanden..

Lees en zie ook: het bewogen leven van Tupac Shakur (VIDEO)

Lees het in Panorama

Benieuwd hoe de moord op Biggie zich ontvouwde?  Je leest het artikel van onze redacteur Dennis de Vos editie 15 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen

  • Y.M. Osterloh