Aanslagpleger Berlijn was in Nijmegen

   23263  

Anis Amri, vrijwel zeker de dader van de bloedige aanslag in Berlijn, is na zijn gruwelijke daad in Nijmegen geweest. Dat stelt het Openbaar Ministerie (OM) op basis van camerabeelden. De terrorist zou ook in Amsterdam zijn geweest.

De Tunesiër (afgebeeld) zou op het centraal station van de Gelderse stad zijn geweest en daar een gratis SIM-kaart hebben gekregen. Die kaarten werden daags na de aanslag in enkele steden in Nederland uitgereikt. De kaart zou eenmaal in Milaan - waar Amri door de Italiaanse politie dood werd geschoten - in zijn rugtas zijn aangetroffen, maar niet zijn gebruikt. Vaststaat dat Amri door beveiligingscamera's op het station gefilmd is, aldus het OM. Dit was precies een week geleden, op woensdag 21 december.

Lees ook: Rotterdam: terrorismeverdachte opgepakt

Routinecontrole

Amri zou uiteindelijk naar Amsterdam zijn gereisd, waar hij op een Flix-bus naar Italië zou zijn gestapt. Vandaag schreven verscheidene Italiaanse media al dat Amri hoogstwaarschijnlijk in Nederland is geweest, voordat hij vorige week donderdag op vrijdagnacht bij een routinecontrole in Milaan het vuur opende op Italiaanse agenten en daarbij zelf om het leven kwam.

Lees ook: Amsterdamse moskee gelinkt aan moslimterreur

Bloedbad

De Tunesische asielzoeker is zeer waarschijnlijk de aanstichter van het bloedbad vorige week maandagavond op een kerstmarkt in hartje Berlijn. Bij die aanslag, waarbij een vrachtwagen inreed op bezoekers van de markt, kwamen twaalf mensen om het leven. De moslimterroristen van Islamitische Staat (IS) eisten de gruwelijke aanslag op.

Zijn we mooi klaar mee.

  • Y.M. Osterloh