Melody Klaver: 'Hollywood is en blijft de heilige graal'

   4260  

Ze brak als 14-jarige met de film Diep door met een rol die haar een Gouden Kalf-nominatie opleverde, maar stortte zich kort daarna vol op haar studie. Nu is actrice Melody Klaver (26) afgestudeerd en helemaal terug en klaar om de wereld te veroveren. “De volgende Game of Thrones zou best uit Nederland kunnen komen.” Een GRATIS voorstukje van het interview uit de nieuwe Panorama.

Op je 14de werd je als jongste ooit genomineerd voor een Gouden Kalf. Kon je het hebben dat je die prijs vervolgens naar Carice van Houten ging?

“Ja, joh! Carice had met net een rol gespeeld die ook internationaal haar doorbraak betekende. Ze had daarvoor al een aantal grote rollen in Nederland gespeeld, maar Zwartboek was wel echt een ding op zich. Ik had met Diep over een 14-jarig meisje dat volwassen moet worden in de turbulente jaren zeventig, net mijn eerste rol te pakken. Dat ik genomineerd werd was al een gigantische eer en dat ik uiteindelijk niet won doet daar niets aan af. Ik had eigenlijk ook van geen betere actrice en film kunnen verliezen.”

Lees ook ons interview met Steffen Haars & Flip van der Kuil: 'Humor is altijd de basis'

Dan ben je 14 en ineens een genomineerd actrice. Gaan alle deuren dan voor je open?

“Het werkt wel een beetje vervreemdend. Het was mijn eerste rol en ik werd direct genomineerd, maar vervolgens leer je dat dat niet elke keer zo gaat. Dat je niet bij elke nieuwe film automatisch de hemel in wordt geprezen. Dat het wel degelijk werken is. Daarom ben ik op een gegeven moment ook bewust naar de Toneelacademie in Maastricht gegaan om het vak echt te leren. Ik kan immers niet altijd kinderen blijven spelen, ben inmiddels geen veertien meer.”

Je komt uit een creatieve familie. Je ene zus Stephanie is danseres en je andere zus Kimberley acteert ook. Is het met de paplepel ingegoten?

“Ja, eigenlijk is dat heel gek want we komen helemaal niet uit een acteursnest. Maar mijn vader was ook een creatieveling, hield van fotografie en daar lag wel zijn interesse. Toen hij jong was zat hij samen met zijn broer en wat vrienden in een band, dus ik denk dat daar ook onze hang naar creativiteit vandaan komt. Stef is ooit op dansen gegaan en dat wilden Kim en ik later ook. Met het dansen kwamen we op tv en dan komt er ook opeens wat acteerwerk bij kijken. Zo is dat balletje gaan rollen.”

Lees ook ons interview met Frank Lammers: 'Ik ben een artiest op 't slappe koord!'

Je vader Laurens Klaver werkte in het verleden bij Panorama, tot er kanker bij hem werd geconstateerd en hij kort daarna overleed. Twee jaar daarvoor kwam je vriend Timo Smeehuijzen als soldaat om in Afghanistan. Heb je dat allemaal een plek kunnen geven?

“Het heeft veel pijn gedaan, was een verschrikkelijke tijd in mijn leven. Ik was 16 en 18, een recalcitrante puber die vanwege de Gouden Kalf-nominatie veel media-aandacht kreeg. Het overlijden van Timo in Afghanistan is breed uitgemeten en toen mijn vader overleed, stond er overal dat niet Laurens Klaver, maar de vader van Melody Klaver was overleden. Dat was wel een rare gewaarwording. Als ik daar nu aan terugdenk, kan ik me niet voorstellen dat dit lichaam dat allemaal over zich heen heeft gekregen, maar op de een of andere manier voelt het nu als een film. Alsof ik afstand voor mezelf heb geëerd. Als overlevingsmechanisme.”

Neem je die levenservaring mee in de rollen die je speelt?

“Veel acteurs en actrices gebruiken dingen uit hun eigen leven in rollen, maar ik vind het zelf vrij lastig om tijdens een scène aan iets anders te denken dan waar ik mee bezig ben. Het werkt voor mij veel meer dat ik me laat raken door het moment zelf of door mijn tegenspeler. Juist dat maakt acteren zo heerlijk. Emoties oproepen, dat heeft toch iets onmenselijks.”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete interview met Melody Klaver van onze redacteur Dennis de Vos? Je vindt het in editie 12 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het magazine ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.

  • Y.M. Osterloh