Massamoordenaar Breivik opnieuw tegenover Noorse staat om inhumane behandeling

   22698  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: de Noorse rechtbank buigt zich in hoger beroep opnieuw over Breiviks claim onmenselijk te zijn behandeld.

Het hoger beroep is aangespannen door de Noorse staat. Dit is om het eerdere vonnis van de rechtbank te herroepen. Daarin stelde zij de massamoordenaar Anders Behring Breivik en zijn claims inhumaan te zijn behandeld in het gelijk. Breivik beriep zich voor zijn aanklacht op de Europese Conventie voor Mensenrechten, omdat hij al meer dan 4.5 jaar in isolatie zit. 'Het verbod op onmenselijke behandeling is een fundamentele waarde in een democratische samenleving. Dit geldt ook bij de behandeling van terroristen en moordenaars', aldus de uitspraak van rechter Helen Andenaes Sekulic op 20 april 2016.

Maximale straf

De Noorse rechtbank buigt zich nu opnieuw over de zaak. De extreemrechtse terrorist werd op 24 augustus 2012 veroordeeld tot 21 jaar met kans op verlening met een minimum van 10 jaar, mocht hij nog een gevaar voor de samenleving zijn. Het is dus niet zeker dat Breivik in 2032 zo de gevangenispoorten uitloopt. Het is een magere, maar maximale straf in Noorwegen voor de op 22 juli 2011 gepleegde bomaanslag in de regeringswijk van de Noorse hoofdstad Oslo en het daaropvolgende bloedbad op een politiek jeugdkamp op het eiland Utøya. 77 personen, waarvan veelal minderjarigen, werden toen in koelen bloede vermoord.

Lees en zie ook: jochie (12) wilde bomaanslag plegen op Duitse kerstmarkt

Huwelijksaanzoeken

De Noorse moordenaar heeft naar eigen zeggen weinig tot geen contact met de buitenwereld, op het gevangenispersoneel na spreekt hij alleen psychologen en psychiaters vanachter het glas. Wel mocht hij zijn moeder nog even zien kort voordat zij stierf. Breivik vindt met name de duur van het bezoek inhumaan. Ondanks dat hij in isolement zit, heeft Breivik toegang tot drie kamers: een slaapkamer, een keuken en een sportzaal. Daarnaast heeft hij in zijn cel de beschikking tot een Playstation 3, computer en krijgt zelfs nog altijd jaarlijks 800 (liefdes)brieven en huwelijksaanzoeken. (Wat nou inhumaan?) Zijn ideologie lijkt dus anderen niet af te schrikken...

Lees en zie ook: Rotterdam: terrorismeverdachte opgepakt

 Wij houden deze zaak nauwlettend in de gaten.

  • N. Pracht