Marco Kroon: ‘Kleur, achtergrond, religie, sekse of geaardheid telt niet bij defensie’

   13565  

Oorlogsheld Marco Kroon (46) heeft alle reden om trots te zijn. ‘Zijn’ korps commandotroepen bestaat 75 jaar. En: de koene ridder heeft eindelijk een standbeeld gekregen. Hij staat op een drukbezochte plek in Nederland waarvan niemand weet dat het een oorlogsmonument is. “Ik ben apetrots!” Een GRATIS voorstukje van het interview uit de nieuwe Panorama.

Gefeliciteerd. Je hebt eindelijk een standbeeld!

“Klopt, ik zal het even halen (staat op, loopt vanuit de tuin zijn woonkamer in en komt terug met een piepkleine replica van zichzelf). Deze bedoel je?”

Klopt. Je bent al niet zo groot en ze dachten, kom, laten we hem nog kleiner maken?

(Lacht) “Ja, fijn hè? Je begrijpt dat dit een van de mooiste eerbetonen is die me tot nu toe zijn overkomen, naast dat ik geridderd ben natuurlijk. Ik ben apetrots! Een exacte kopie van dit beeldje staat op het Binnenhof. Naast Gijs Tuinman (die in december 2014 ook werd onderscheiden met de Militaire Willems-Orde) en een militair met het vaandel van het Korps Commandotroepen. Ik klop mezelf niet graag op de schouder maar ik mag de mensen met plezier vertellen dat ik een standbeeld heb. En als ze me dan vragend aankijken zeg ik: ja, in Madurodam, ha, ha.”

Hoeveel dragers van de Militaire Willems-Orde leven er op dit moment?

“Vier stuks. Twee actief dienende: Gijs Tuinman en ik. En twee Tweede Wereldoorlog veteranen die nog in leven zijn. Kenneth Mayhew, een Engelsman die afgelopen januari honderd jaar is geworden. We zijn toen op de Ambassade geweest in London om hem te feliciteren. Die man had de dag van z'n leven. Dat is zo'n geweldige kerel. Dat is echt mijn held. En dan is er nog eentje in Amerika, Edward Fulmer, achtennegentig jaar inmiddels. Maar Gijs en ik staan samen op het Binnenhof in Madurodam als symbool voor het Korps Commandotroepen.”

Lees ook ons interview met Jeroen Verhoeven: 'Ik was klaar met de egotripperij'

Dat dit jaar zijn 75ste verjaardag viert.

“Klopt. Ik word tegenwoordig weer vaak uitgenodigd om te praten over de kernwaarden van ons korps: moed, beleid, trouw, eer en trots en de vraag wordt vaak gesteld: zou de gemiddelde burger daar nog iets van kunnen leren? Ik denk het wel. In januari was ik, geheel uit vrije wil, aanwezig bij de eervolle begrafenis van Mario, de politieagent die afgelopen oud en nieuw tijdens rellen in Den Haag werd aangereden waarna het geweld tegen zijn collega-agenten die hem probeerden te redden onverminderd doorging. Mario werd aangereden tijdens zijn actieve dienst. Wij gaan op uitzending in het buitenland om vrede en veiligheid te brengen. De politie doet dat hier in Nederland. Ze zijn elke dag op uitzending.”

Oom agent geniet wel minder respect op straat dan militairen.

“Ik heb zoveel respect voor die agenten. Wat me dan zoveel pijn doet is dat het draagvlak en respect van de gemiddelde burger in mijn optiek veel te klein is. Die mannen doen het nooit goed. Soms moet er noodgedwongen binnen een fractie van een seconde iemand van twee meter in bedwang worden gehouden. Het is uiteraard betreurenswaardig wanneer dat verkeerd afloopt, maar ik vind het dan niet terecht dat nagenoeg heel Nederland meteen over agenten heen valt. Veel mensen kunnen zich niet voorstellen waar die jongens allemaal mee te maken krijgen. Ik zie gewoon de normen en waarden in Nederland en dan met name bij de huidige jeugd behoorlijk verzwakken. Opstaan voor een ouder iemand in de trein is niet meer vanzelfsprekend. Ze hebben eerder iets van: echt niet, ik heb toch ook betaald? Misschien word ik oud maar ik vind dat lastig.”

Lees ook ons interview met Melody Klaver: 'Hollywood is en blijft de heilige graal'

Zou het, in het kader van normen en waarden afdwingen, wenselijk zijn om de dienstplicht weer in te voeren? Sommige partijen pleiten daarvoor.

“Ik ben daar voorstander van. En dan niet zozeer in de vorm van de dienstplicht zoals we die kennen uit het verleden.”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete interview van onze redacteur Mylène de la Haye met Marco Kroon? Je leest het in editie 16 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.

  • Y.M. Osterloh