Luister: Hollandse Hits, de Top 100

   9130  

Tien weken lang vertelden we hier de verhalen achter onze favoriete Nederlandstalige hits. Nu is het woord aan de lezers en site-bezoekers van Panorama die hun persoonlijke hitparade instuurden. Wij telden de stemmen en dit is het opzienbarende resultaat.

1 CLAUDIA DE BREIJ: Mag ik dan bij jou

Het liedje verscheen in 2009, maar kende daarna vele levens. Het kwam voorbij tijdens een Unicef-gala, ze zong het in DWDD bij het ski-ongeluk van prins Friso (“troostende woorden”) en bij de vliegramp van de MH-17. Het is nu zowel een hit op begrafenissen als bij trouwerijen. In onze Hollandse Hits-serie kwam geen dame voor. Dit is de wraak van de vrouwen. Claudia de Breij wordt bedankt.

Lees uit deze serie ook: Rachel gelooft in André

2 VAN DIK HOUT: Stil in mij

In 2000 werd het debuut van Van Dik Hout uitgeroepen tot Nederlandstalige single van de eeuw. Het rare was dat het, toen het uitkwam in 1994, bepaald geen mega-hit werd. Maar het nestelde zich wel in het geheugen van ons land. We hebben met zijn allen toch een sterke voorkeur voor gevoelige liedjes waar we een goed gevoel van krijgen of troost uit putten.

Lees uit deze serie ook: losgaan op Drank & Drugs (VIDEO)

3 FRANK BOEIJEN GROEP: Kronenburg Park

Het Nijmeegse Kronenburgerpark is het decor van dit meesterwerkje uit 1985. Het park was de plek waar junks en prostituées rondhingen. In de tekst concentreert Boeijen zich op de laatste groep. Hij herkende in het park een meisje uit zijn middelbare school-tijd. En zoals het een goede katholiek betaamt heeft hij een boodschap voor haar (en ons): 'Ga die wereld uit!'

Lees en luister!

Benieuwd naar de rest van de lijst? Je vindt 'm - met wat tekst en uitleg - terug in editie 46 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het tijdschrift ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen. Enne, zoals je hieronder ziet, kun je de gehele lijst (op nummer 79 na) ook via ons officiële Spotify-kanaal beluisteren! Let wel: op Spotify hebben we een omgekeerde volgorde toegepast. Wel zo spannend.

 

Aan alle inzenders: bedankt! De prijzenpakketten worden zeer spoedig verloot. 

  • Y.M. Osterloh