Liters en liters water verder: een doorbraak in het gevecht tegen ALS! (VIDEO'S)

   3369  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. De suggestie voor vandaag: een doorbraak in het gevecht tegen ALS! Een ode aan de 'Ice Bucket Challenge' is wel zo op z'n plaats.

Het was al bekend dat social media-hype 'Ice Bucket Challenge' - dé hit van 2014 - gouden bergen opleverde voor de strijd tegen de destructieve zenuw/spierziekte Amyotrofische Laterale Scleros (ALS). Wereldwijd betrof het zo'n 200 miljoen euro, simpelweg omdat er massaal emmers ijskoud water over hoofden werden geleegd en het resultaat online gedeeld werd. Nu zijn daar dan de eerste resultaten. Al dekt 'resultaten' de lading niet helemaal: er is verdomme 'n doorbraak, mensen!

Genen

Onderzoekers zijn op twee genen gestuit die ten grondslag kunnen liggen aan de slopende en vooralsnog onbehandelbare ziekte. Die genen, C21orf2 en NEK1, kunnen mutaties bevatten die de kans op ALS flink vergroten. De vervolgstap: verder onderzoek naar deze genen. De hoop is, uiteraard, dat er uiteindelijk een effectieve behandeling uit komt rollen. En dat is hard nodig, aangezien wereldwijd zo'n 300.000 patiënten op een langzame, vrijwel onvermijdelijke dood wachten. Als de diagnose ALS eenmaal is gesteld, overlijden patiënten gemiddeld binnen drie jaar. De ziekte sloopt de spieren - waaronder ook het hart - één voor één. 

Effect

Even terug naar de 'Ice Bucket Challenge'. Want ook al deden sommigen het enkel en alleen voor de 'likes', ontkennen dat de rage het gewenste effect heeft gehad kan niet meer. Het effect 'kijkplezier' was allang bewezen.. 

Ga zo door, mensen!

  • Y.M. Osterloh