Laagopgeleiden roken het meest

   9841  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. De suggestie voor vandaag: roken.

Er zijn steeds minder rokers in Nederland, maar er is een groot verschil tussen wie er rookt. Uit onderzoek van het CBS, in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-Instituut, blijkt dat vooral laagopgeleiden roken.

In 1990 waren de laagopgeleiden waarvan 38% rookte de tweede groep van de rokers. Van de middelbaar opgeleiden rookten toen nog 40% en 34% van de hoogopgeleiden. 

Nu rookt van de laag- 28%, 26% van de middel- en 18% van de hoogopgeleiden.

Zwaarder

Laagopgeleide rokers zijn niet alleen de groep waarvan de meeste leden roken, ze roken ook nog eens een keer het vaakst. 87% van de rokers rookt elke dag, terwijl het bij mensen met een universitaire opleiding minder dan de helft is. 7% van de laagopgeleide rokers rookt zelfs zwaar. Wat betekent dat ze meer dan 20 sigaretten per dag opsteken.

Oorzaak

Verslavingsarts Esther Croes zegt tegen de NOS dat de oorzaak van het verschil vooral op scholen begint. Vmbo’ers roken meer dan vwo’ers en hoe jonger je begint met roken, des te sneller ben je verslaafd.

  • J. Kraak