Koos Alberts: ‘André Hazes en ik vallen in een andere categorie’

   11344  

30 jaar nadat Koos Alberts (70) na een optreden ’s nachts achter het stuur in slaap viel en het ongeluk een dramatische wending aan zijn leven gaf, is het volgens hem nog steeds slecht gesteld met de rolstoelvriendelijkheid rondom optredens. “Ik heb weleens voor een deur gestaan die te smal was. Moesten m’n wielen eruit.”

Haalt u uit uw leven nog steeds inspiratie voor nieuwe liedjes?

“Jazeker. Het gebeurt nog weleens dat ik moet huilen als ik een liedje aan het inzingen ben. In mijn liedjes schuilt altijd iets wat een ander ook heeft meegemaakt. Ik heb zóveel meegemaakt in m’n leven. Ik kom uit de Jordaan, dat was niet altijd even leuk. In juli neem ik in de Jordaan m’n nieuwe clip op, bij de Westertoren. Dáár ligt m’n hart. Het nummer heet: Ik ben Amsterdammer. Deze single zie ik vooral als een manier om te laten zien dat ik er nog ben.”

Na al die jaren treedt u nog steeds op. Bent u er vaak bang voor geweest dat u niet meer zou worden geboekt?

“Niet echt. Voor de fans ben ik een idool, een begrip. Dat was Hazes ook. Wij vallen in een andere categorie. Stel dat ik nooit meer zal zingen, dan word ik nog steeds herkend. Vroeger had ik de grootste fanclub van Nederland, net als Danny de Munk. Mijn fanclub had 3000 leden. Nu is dat niet meer zo, maar de mensen vergeten je niet.”

Luister u nog vaak naar het levenslied?

“Minder vaak dan vroeger. Tegenwoordig wordt het bijna niet meer op de radio gedraaid. Ik vind het een schande dat ik in Nederland, het land waarin ik belasting betaal, niet te horen ben op Radio 1, 2 of 3. Dat daar zo’n programmeurtje zit, vaak nog een heel jong ventje ook, die bepaalt dat wij zangers van het levenslied niet meer gedraaid mogen worden. Ik vind het belachelijk. Niet alleen voor mezelf, hoor. Vooral voor de jongens van nu vind ik het een slechte zaak. Ik ben al vaak genoeg gedraaid. Toen ik begon 12 keer per dag.”

Wil je het hele interview met Koos Alberts lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.

  • M. van Nugteren
  • M. van Nugteren
    Redacteur Panorama