KNVB: Eredivisie moet uit zestien clubs bestaan

   13828  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: het vaderlands voetbal.

De KNVB trapt 2017 af met een bijzonder voorstel: breng het aantal Eredivisieclubs terug van achttien naar zestien. Deze wens heeft operationeel directeur Gijs de Jong (zie foto) - mogelijk de nieuwe directeur betaald voetbal - uitgesproken in gesprek met NRC. Daarnaast zouden de bovenste zes clubs ergens na februari om de titel moeten strijden. De Jong ziet veel voordelen aan een dergelijk systeem. Hij zegt: ''Meer topwedstrijden is het doel. Meer spanning, meer weerstand. Daar worden spelers beter van en de aantrekkingskracht gaat omhoog.''

Lees en zie ook: UEFA: ''Finale Champions League buiten Europa? Gaan we doen!''

Modellen

Om dat doel te bereiken, heeft de Nederlandse voetbalbond een onderzoek opgezet. In dat onderzoek - ‘Optimalisatie competitiestructuur’ genaamd - worden 24 verschillende competitiestructuren onderzocht. Daarvoor is de bond in gesprek gegaan met clubs, spelers, sponsors, media, wetenschappers én zelfs fans. Eerder liet bondscoach Danny Blind al weten voorstander te zijn van een 'Schots model'. Dat is een competitie met tien clubs, waarin iedere ploeg vier keer tegen elkaar speelt. De Jong is daar - gelukkig - geen fan van. De modellen die het waarschijnlijk tot de 'finale' schoppen in Zeist omvatten achttien of zestien clubs.

'Mickey Mouse-competitie'

Dat er iets moet veranderen in het Nederlands voetbal, moge duidelijk zijn. Dat Oranje een vrije val heeft gemaakt, mag eigenlijk geen verrassing heten. De Eredivisie haalt het natuurlijk bij lange na niet bij het niveau van veel andere Europese competities. Maakt niet uit, wij blijven van onze 'Mickey Mouse-competitie' houden. 

Kein geloel, fussball spielen!

  • Y.M. Osterloh