Kijk en huiver: vijf ijzingwekkende horrorfilms (VIDEO'S)

   58877  

Op de redactie houden we wel van een enge film op z'n tijd, dus hebben we een paar favoriete horrorfilms op een lijstje gezet! Griezelen maar..

Wat is er nou fijner dan een avondje gruwelen en griezelen met behulp van een lekkere horrorfilm? De watjes onder ons zullen deze vraag beantwoorden met een complete waslijst aan andere activiteiten, maar daar hebben we het nu niet over. Horrorfilms zijn namelijk geweldig en gelukkig deelden meer mensen op de redactie die mening. Een rondje over de redactie leverde het volgende lijstje aan heerlijke horrorfilms op. En, oja, we beweren niet dat dit de beste horrorfilms ooit gemaakt zijn!

1. The Exorcist

Ooit omschreven als 'die film met dat vervelende meisje dat haar erwtensoep uit loopt te kotsen' - maar een beetje kenner weet dat The Exorcist geen horrorfilm is om mee te spotten. De film uit 1973 is na al die jaren nog altijd ijzersterk én verschrikkelijk eng. In deze klassieker - gebaseerd op een boek met dezelfde naam - volgen we een meisje (zie foto) dat bezeten raakt door een kwaadaardige demon. Twee priesters moeten vervolgens het meisje zien te redden. De film groeide uit tot een gigantisch succes en meerdere vervolgen werden uitgebracht. 

Misschien wel de meest iconische scène uit deze horrorklassieker. Iets met een trap..

2. The Conjuring

Deze film doet aan als een klassieker, maar is pas een jaartje of twee oud. De plot van de film klinkt als een cliché: een jong, vrolijk gezin verhuist naar een absoluut droomhuis. Een prachtige, historische villa te midden van een bosrijk gebied. Al snel gaan er dingen mis. De hond doet vreemd, rare geluiden, je kent het wel. Maar mede door het eind van de film, is The Conjuring allesbehalve zomaar een horrorfilm. Een moderne klassieker, wellicht?

Geen al te beste kwaliteit, maar dit fragment zorgde bij menig bioscoopbezoeker voor hartkloppingen!

3. Strangers

Oké, voor nummertje drie nemen we voor even afscheid van boze geesten en kwaadaardige demomen. De getikte boosdoeners in de film Strangers (2008) zijn gewoon mensen. Althans, 'gewoon' zijn ze allerminst. Want waarom stalkt die bende engerds met die sinistere maskers het leuke koppeltje in het vakantiehuisje? ''Omdat jullie thuis zijn..'' Kijk deze film niet op een afgelegen hutje op de hei!

Strangers staat bol van dit soort toestanden:

4. The Shining

De Amerikaanse acteur Jack Nichelson is van zichzelf al eng genoeg, maar in de horrorklassieker The Shining is hij pas echt op dreef. Deze film uit 1980, gebaseerd op een boek van de legendarische Stephen King, volgt schrijver Jack Torrance: een man met problemen. Hij trekt samen met zijn gezin naar een afgelegen hotel, waar hij hoopt het schrijven weer op te pakken. En dan gaat het mis. Erg mis. Heel erg mis.

Niet de meest herkenbare scène uit de film, die moet je zelf maar ontdekken.

5. The Blair Witch Project

Huis, tuin en keuken. Zo zou je de productie van horrorcult The Blair Witch Project het beste kunnen omschrijven. Er werd gewerkt met onbekende acteurs, gefilmd met handcamera's en het totale budget was te verwaarlozen. En toch haalde de film meer dan 250 miljoen dollar op! Hoe dat kan? Misschien was het de revolutionaire manier van filmen (de makers van Paranormal Activity hebben ook gekeken), misschien was het een vernuftig trucje: het zou namelijk om 'echte' beelden gaan. In 2016 kwam een vervolg uit.

Welke van deze horrorfilms lijkt jou het bekijken waard?

  • Y.M. Osterloh