John Williams: ‘Ik ben gewoon een simpele boerenlul’

   8434  

Kijk goed uit als u vandaag de weg op gaat, want het nieuwe seizoen van De Slechtste Chauffeur van Nederland is weer begonnen. Volgens presentator John Williams (47) gaan ook nu weer letterlijk alle remmen los. Williams: “Tijdens dit seizoen hebben we een recordbedrag aan schade gereden, meer dan 100.000 euro!” Dit is een GRATIS voorstukje van het interview uit de nieuwe Panorama.

Heb jij een doodswens?

“Hoezo?”

Vorig jaar stapte je in de auto bij één van je kandidaten. Je ging bijna over je nek.

“Ja! Je kent die verhalen wel, dat er weer een auto om zo’n boom is gevouwen, ergens langs een provinciale weg. Dat zag ik dus op me af komen.”

Het liep je dun door de broek.

(lacht) “Ik stapte in zo’n kleine tweedeurs waar je eigenlijk niet snel uit kan. Alsof je in een kooi zit, doodeng. Net als die verhalen die zo’n jongen achter het stuur dan vertelde. Dat hij met zijn vriendin wedstrijdjes deed wie er als eerste in de stad is met de auto. Zo ook die keer dat zijn vriendin op kop lag, vlakbij een rotonde in het centrum. Ze ging echt goed hard. Dus hij dacht: klotezooi, dat ga ik nooit redden. Toen is hij in volle vaart over de rotonde gesprongen.”

Gesprongen?

“Ja, gewoon rechtdoor. Zoals de Dukes of Hazzard dat ook doen. Hij vertelde dat het ook zijn wens was om op twee wielen door de stad te rijden. En dat kon op een bepaalde plek in de stad, want daar had je een hoge stoeprand. Als je die even meepakte, dan ging je inderdaad half de lucht in. Ik weet niet hoe dat is afgelopen, ik kan me voorstellen dat die auto is dubbelgeklapt. Maar ja, dat hoorde ik allemaal pas achteraf.”

Want anders was je nooit ingestapt?

“Ik denk het niet.”

Dus jij kwam lijkbleek uit de auto?

“Nogal ja, al is dat in mijn geval best lastig.”

Waar heb je dit seizoen het meeste spijt van?

“Dit seizoen is anders. Helemaal in het begin is er iets gebeurd in de groep dat uitmondde in handgemeen. We hebben mensen echt uit elkaar moeten trekken.”

Gingen mensen met elkaar op de vuist?

“Als wij er niet tussen waren gesprongen wel, ja.”

Leuke groep.

“Nou ja, zo begon het eigenlijk wel. Maar het komt allemaal goed. Alhoewel, jurylid Tom Coronel is niet zo blij met dit seizoen, geloof ik.”

Want?

“Hij had er een vriend bijgehaald die tijdens één van de testen een dure Audi had uitgeleend. Ik zei nog tegen hem: zou je dit nou wel doen? Jawel, zei ie. Het was namelijk een heel voorzichtig parcours waar je niet hard kon, gewoon een beetje manoeuvreren, een paar hellinkjes en zo. Nou, die auto was binnen een uur total loss. Dan praat je dus over een schade van zo’n 25.000 euro, hè. Binnen een uur! En dat was heus niet alles. Tijdens dit seizoen hebben we een recordbedrag aan schade gereden, meer dan 100.000 euro.”

Nooit gedacht: ik trek iemand nú achter het stuur vandaan en knip zijn rijbewijs door?

“Oh, jawel hoor. Maar die mensen komen bij ons om iets te leren...”

Beetje laat. Ze hebben al een rijbewijs!

“Weet ik, maar dat is ook de uitdaging. Iemand iets leren wat een ander blijkbaar niet is gelukt.”

Maar sommige mensen kun je toch niks leren?

“Nou, ik moet je zeggen dat zelfs degene waarvan wij dachten dat ie de slechtste zou worden op tijd de dans is ontsprongen. Die op tijd alles oppikte. Deze persoon, ik zeg niet of het een man of een vrouw is, begon te hyperventileren als hij of zij een spoorwegovergang naderde. Zelfs als er geen trein in de buurt was.”

Matthijs van Nieuwkerk gaat ook hyperventileren als hij met zijn auto voor een brug staat.

“Hij moet ook maar eens meedoen.”

Is dit een uitnodiging?

“Ja!”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete interview met John Williams? Je leest het interview van onze redacteur Micha Jacobs in editie 8 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.

  • Y.M. Osterloh