John de Mol flikt het weer

   7713  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: John de Mol.

Mediamagnaat John de Mol (61) breidt zijn imperium uit. Zijn Talpa heeft zenders SBS6, Veronica, Net5 en SBS9 overgenomen van het Finse mediabedrijf Sanoma. Talpa, voorheen minderheidsaandeelhouder van de zenders, betaalt 237 miljoen voor de resterende 66% aan aandelen. Toezichthouders moeten nog wel hun handtekening zetten onder de deal, maar toch kunnen we al spreken van een gigantisch succes voor De Mol, die verwacht dat de transactie snel afgerond zal zijn. Sanoma betaalde in 2012 nog meer dan 650 miljoen euro voor de aandelen waar Talpa nu ruim 400 miljoen euro op bespaart. Sanoma neemt de Veronica Uitgeverij - die onder meer de tv-gids van Veronica uitgeeft - over.

Lees ook: en dit zijn onze rijkste landgenoten, aldus Quote

Alle records

't Is het zoveelste succes voor De Mol, die met een vermogen van twee miljard euro een toppositie bezet in de lijst van van Quote. Als televisiemaker is hij verantwoordelijk voor Big Brother en The Voice, programma's die internationaal alle records breken en De Mol wereldwijd op de kaart zetten. In Nederland komt hij met Endemol - het mediabedrijf dat hij samen met Joop van den Ende opzette - onder meer met Goede Tijden, Slechte Tijden en Baantjer. Zijn eigen zender, Tien, flopte, maar door handige investeringen werd dat smetje op De Mols blazoen snel weggepoetst.

Lees ook: de rijkste mensen ooit

Geen verrassing

De aangekochte zenders komen overigens niet helemaal als een verrassing. In 2015 schrijft De Telegraaf, de krant waar De Mol ook nog op jaagt: ''Zowel in de financiële als in de mediasector wordt verwacht dat De Mol ooit een bod zal doen op heel SBS. De Mol heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij graag een zender(-groep) bezit om die te gebruiken als een ’etalage’ van zijn programma-ideeën''. Goed, het leek ons wel leuk om af te sluiten met het volgende.

  • Y.M. Osterloh