Jochie (12) wilde bomaanslag plegen op Duitse kerstmarkt

   23276  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: een geradicaliseerd moslimjochie heeft geprobeerd een kerstmarkt op te blazen.

We zouden het deze ochtend over de bekerwinst van Cambuur kunnen hebben. Toch een dingetje: de eerstedivisionist uit Leeuwarden die geheel terecht Ajax verslaat en zich plaatst voor de kwartfinales van de KNVB-beker. Maar sommige zaken zijn belangrijker dan voetbal. Althans, dat was onze eerste gedachte toen we lazen dat in de Duitse stad Ludwigshafen een blaag van twaalf jaar oud (we herhalen: twaalf jaar oud) is opgepakt omdat hij tot twee keer toe heeft geprobeerd een bomaanslag te plegen. Dat meldt het Duitse tijdschrift Focus.

Lees ook: Rotterdam: terrorismeverdachte opgepakt

Springstof

Het gaat om een Duits-Irakees, islamitisch jongetje, dat sterk geradicaliseerd zou zijn. Eind november mislukte zijn poging een bomaanslag te plegen, omdat het ontstekingsmechanisme dienst weigerde. Een tijdje later, op 5 december, slaagde het misselijke plan van de snotneus bijna. Hij verstopte een rugtas met daarin een met springstof gevulde glazen pot nabij het stadhuis van Ludwigshafen. Doel was een kerstmarkt (afgebeeld is die van Oberhausen). Gelukkig ontdekte een voorbijganger de tas, waarna de politie werd ingeschakeld. De pot - die met spijkers was beplakt - werd later gecontroleerd ter ontploffing gebracht.

Lees ook: Amsterdamse moskee gelinkt aan moslimterreur

Telegram

De Duitse justitie vermoedt dat het jochie is aangespoord al dan niet is aangestuurd door zeker één lid van de haatbaarden van Islamitische Staat (IS). Het is vooralsnog onbekend om wie het gaat. Contact tussen de 12-jarige en de terrorist zou zijn verlopen via de haast ontraceerbare chatservice Telegram, een dienst waar IS-strijders wel vaker gebruik van maken. 

Veertien

Het jochie, dat van de zomer al van plan zijn geweest naar Syrië af te reizen, zit in een jeugdinstelling. NOS schrijft dat het zeer waarschijnlijk de jongste terreurverdachte in de Duitse geschiedenis is. Hij kan echter niet vervolgd worden: de minimumleeftijd voor strafrechtelijke vervolging staat in Duitsland op veertien jaar. 

Kortom, weer een doodnormale dag in Europa.

  • Y.M. Osterloh