JD kijkt TV: Ranking the Stars

   6903  

Verslaggever Jochem Davidse is een van de laatste 'lineaire tv-kijkers'. Dat wil zeggen: elke avond raadpleegt hij zijn papieren tv-gids en kijkt hij naar programma's die daadwerkelijk op dat moment worden uitgezonden. Deze week keek hij naar: Ranking the Stars.

Als het aan staatssecretaris Sander Dekker lag dan verdween Ranking the Stars zo snel mogelijk bij de publieke omroep. Als het aan mij lag niet. Ik had geen enkel probleem met plat vermaak dat werd betaald van 'óns belastinggeld.' Dat mijn belastinggeld op talloze manieren verkwanseld werd, daar twijfelde ik geen moment aan, maar Ranking the Stars leek mij nou juist een van de weinige uitzonderingen. Al was het alleen al vanwege het feit dat er in de zomermaanden nieuwe afleveringen van werden uitgezonden, en niet, zoals bij de gemakzuchtige commerciëlen, herhalingen van herhalingen van herhalingen.

Lees uit deze serie ook: De Avondetappe

In het panel zaten Ryanne van Dorst, Remy Bonjasky, Georgina Verbaan, Gerda Havertong, Richard Groenendijk, Patty Brard, Anny Schilder, Isa Hoes, Karin Bloemen en Fred van Leer. Aan hen allemaal was gevraagd een vakantiefoto van zichzelf mee te nemen. Gerda Havertong liet een foto zien van zichzelf in een soort wetsuit aan de rand van een zwembad.

“Wat krijg jij je beentjes nog een eind uit elkaar,” merkte Patty op over de ietwat merkwaardige pose die de 70-jarige Gerda op de foto aannam.

“Dat is nog niets,” zei Gerda. “Je moet maar eens komen kijken!”

Waarnaar Patty precies moest komen kijken was mij niet duidelijk, maar ze bedankte vriendelijk voor de uitnodiging.

“Nou liever niet,” zei ze. “Dat moet wel heel vreemd ruiken!”

Ook daar snapte ik weinig van. Wat moest er vreemd ruiken? Die wetsuit? Het kruis van Gerda? Waarom dan? En waarnaar?

“Oh Patty!” gierde Gerda het uit.

Toen we alle vakantiefoto's gezien hadden kon het ranken beginnen. Vraag één was wie volgens het Nederlands publiek, van de tien aanwezige BN'ers, het best op de hoogte was van het shownieuws?

Richard Groenendijk, een man die in zoveel tv-programma's zat dat je soms wel zes keer kon zappen zonder hem uit beeld te verliezen, vertelde dat hij ooit in roddelblad Party moest lezen dat zijn vader was overleden, terwijl die juist op dat moment zijn woonkamer stond te witten.

Maar het was vooral de inschatting van Georgina Verbaan die het meeste stof deed opwaaien. Ryanne van Dorst, een onappetijtelijke lesbienne die wilde bewijzen dat je ook mét okselhaar een tv-carrière kon opbouwen, was volgens Georgina zeer goed op de hoogte van het shownieuws omdat ze ooit de schoondochter was van Patricia Paay. Een tijd lang had ze het met Christina Curry gedaan, verduidelijkte presentator Paul de Leeuw voor de onwetenden.

“Wat gedaan?” wilde Remy Bonjasky weten.

De rest van het panel keek hem aan alsof hij zojuist een scheet had gelaten.

“Geschaard,” zei Ryanne die er ter illustratie ook nog een vingergebaar bij maakte.

Remy snapte er desondanks nog altijd niets van.

“Likkie, likkie?” informeerde hij.

“Watte?!?” zei Ryanne. “Ga je nou vies praten tegen mij?”

“Ja, likkie likkie, ja,” greep spelleider Paul de Leeuw in. “Zo kan die wel weer hè, Likkie Bonjasky!”

De tweede en laatste vraag van de avond ging over het programma Adam zkt. Eva VIPS, waarin onder andere Tony Wyczynski, beter bekend als Sterretje, in zijn blote pielemuis, en met een cameraploeg op zijn hielen, op zoek was gegaan naar liefde op een tropisch eiland. De vraag luidde: wie van de tien aanwezige BN'ers zou het Nederlands publiek het liefst gecast zien voor seizoen twee van Adam zkt. Eva VIPS?

Ook die vraag was weer voer voor plat vermaak van de bovenste plank. 

“Ik zou dat nooit doen,” zei Patty Brard. “Nog niet voor een miljoen!”

“Maak je geen zorgen Patty, dat ga je er ook niet voor krijgen,” verzekerde Fred van Leer.

Terwijl de gevatte opmerkingen over en weer vlogen merkte ik dat mijn aandacht vooral getrokken werd door Anny Schilder. De hele uitzending had de Volendamse nauwelijks een woord gezegd. Ze zat daar maar. Te zitten. Met dat onnozele blije hoofd van haar.

Zelfs toen de grap haar betrof – iets over een naakte Anny Schilder en een zekere vislucht – veranderde er aan haar blik niets. Het was volkomen leeg daarbinnen. Volstrekt hol. Bestonden er mensen, of desnoods andere levende wezens, die nóg minder intelligentie uitstraalden dan Anny Schilder?

Het programma werd gewonnen door Richard Groenendijk. Hij had zeven BN-ers goed rerankt en won daarmee  gratis toegangskaartjes voor een concert van Jan Keizer en Anny Schilder. Ook daar werd door iedereen weer hard om gelachen, maar niet door mij. Stiekem was ik best jaloers op hem. Het vermaak kon mij niet plat genoeg zijn.

Lees uit deze serie ook: De groeten van MAX

  • Redactie Panorama