JayJay Boske: 'Ik was een rotjong en vond vechten heerlijk!’

   9620  

Lang gold JayJay Boske (31) als een van de grootste Nederlandse rugbytalenten, maar daar waar generatiegenoot en beste vriend Tim Visser het wel redt, eindigde zijn sportcarrière in mineur. Hij hervond zichzelf en timmert nu aan de weg als presentator op televisie en op zijn eigen YouTube-kanaal. “Ik heb een tweede kans gehad, dat besef ik heel goed.” Een GRATIS voorstukje van het interview uit de nieuwe Panorama.

Hoe komt een Nederlandse jongen op rugby terecht?

“Ik was eerst zoals zoveel Nederlandse jongetjes gewoon voetballer. Dat vond ik leuk, totdat ik een keer tijdens een schooltoernooi een duel had met een tegenstander en die ging vanuit het niets liggen, begon te rollen en kermde van de pijn. Het was zó nep dat ik op dat moment klaar was met voetbal. Mijn vader heeft vroeger op rugby gezeten en dat leek me ook wel wat. Rugby is veel harder en echt een sport voor kerels. Ik weet nog dat ik de eerste keer op het veld stond en de grootste jongen zó hard tackelde dat de coach zei dat ik moest blijven. Rugby was een uitlaatklep. En ondanks dat ik niet lang ben, paste het perfect bij me.”

Lees ook ons interview met Rob Geus: 'Hygiëne bij restaurants is blijven stilstaan'

Je belandde als 17-jarige jongen ineens bij het Engelse Newcastle Falcons. Klinkt als een droomtransfer.

“Dat zou je denken, maar dat verhaal ligt net even anders. Ik was vroeger best een rotjong en vond vechten heerlijk. Maar alleen met mensen die anderen iets aandeden. Toen ik voor de vierde keer in de cel belandde en na drie dagen vrijkwam, zeiden mijn ouders dat ze het niet meer trokken. Mijn vader had al mijn spullen ingepakt, zette me in de auto en we zijn naar Newcastle gereden. Op dat moment had ik nog de hoop dat ik dan tenminste een vet contract zou krijgen, want Falcons is een grote club. Eenmaal daar bleek dat de club in samenspraak met mijn vader enkel een rijtjeswoning in een arbeidersbuurt voor me had geregeld, en ik kreeg een onkostenvergoeding van 800 pond waar ik alles van moest betalen. Mijn ouders wensten me succes, stapten in de auto en reden weg. Zat ik daar, als 17-jarige zelfstandig in een stad die ik niet kende.”

Hoe komt een rugbyer vervolgens als presentator bij de televisie terecht?

“In eerste instantie via de radio. Ik zag een advertentie dat ik me kon aanmelden voor BNN Coolcast. Ik moest als intake een voicemail opnemen waarbij ik iets stoers deed. Dus ik ben terwijl ik nog in het gips zat op het station van Hilversum hinkelend over de poortjes gesprongen, over het perron gerend met de bewaking achter me aan en op het laatste moment de trein in gesprongen. Die geluidsopname heb ik doorgestuurd en dat brutale vonden ze zo cool dat ik werd aangenomen. Radio werd het hierna toch niet, omdat ik te weinig met muziek had, maar op dat moment vroeg BNN's digitale tv-kanaal 101TV me of ik wat voor de camera wilde presenteren. Om rond te komen heb ik tweeënhalf jaar naast die klussen gewerkt als glazenwasser in het bedrijf van mijn vader. Het was loodzwaar, maar ik had maar één doel: televisie.”

Lees ook ons interview met Steffen Haars & Flip van der Kuil: 'Humor is altijd de basis'

Sindsdien heb je voor BNN, Veronica en RTL een waslijst aan programma's gepresenteerd. Van De Fukkers en Brouwersch, tot Roadtrippers en het WK Rugby. En, je deed mee aan Expeditie Robinson.

“Die tweede carrière heb ik uiteindelijk voor een deel ook aan Tim Haars, bekend van New Kids, te danken. We zijn samen opgegroeid en hij ging voor Veronica De Fukkers presenteren en zocht nog drie andere presentators. Daar werd ik er één van en dat lanceerde me als presentator op reguliere televisie. Zo ben ik uiteindelijk ook in Robinson terechtgekomen. Met alle gevolgen van dien.”

Gevolgen?

“Mijn deelname viel niet bij iedereen in goede aarde. Veel mensen vonden me te gedreven en wat ik op social media over me heen kreeg, was niet mis. Maar uiteindelijk is dat wel wie ik ben. Ik speel om te winnen, een andere manier is er simpelweg niet. Dat ik niet heb gewonnen, stoort me nog steeds. Maar ja, that's life.”

Lees ook ons interview met Tim Akkerman: ‘Di-rect heeft hitlijsten gemanipuleerd’

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete interview van onze redacteur Dennis de Vos met JayJay Boske? Je leest het in editie 6 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.

  • Y.M. Osterloh